16 aprilie 2016

17 aprilie: Fericita Clara, fecioară

Clara Gambacorti (a crui nume de botez era Tora, prescurtare a numelui Victoria), dintr-o familie ilustr, s-a nscut în anul 1362 la Pisa (Italia) i a murit în 1419. De la o vârstfrageda dorit sse consacre lui Dumnezeu.


În fiecare zi era vzutîndreptându-se spre o cassrccioasunde vieuia un om bolnav, abandonat de toi. Trupul acestuia nu era decât o ran. Chipul su era de nerecunoscut. Însfetia îl consola, îi pregtea de mâncare, îi fcea patul, îi pansa rnile i nu pleca niciodatfrsîl îmbățieze afectuos.
Tânr, neprimind consimțământul tatlui, va intra fră știrea lui în mnstirea clariselor i va îmbrca haina acestora luându-i numele de Clara. Însnu dupmultvreme, furios, însoit de oameni înarmai acesta o lude acolo i o aduse în palatul printesc, unde va fi închistimp de trei zile.

Bucuroaspentru încercarea pe care o tria, ea se drui rugciunii i contemplaiei i astfel gustîn Domnul o pace profund: S-mi piartrupul, scrise ea, înainte de a plcea altor ochi decât cei ai lui Isus.

Duplungi discuii în încercarea de a o întoarce din drum, familia consimi într-un final so lase splece, nu în conventul Clariselor ci în cel al surorilor sfântul Dominic.

Exemplul ei revitalizfervoarea din comunitatea sa: era cea mai umilă și mai srac. Devenitprior, ea fu cu atât mai mult un exemplu pentru surorile sale. Cel mai mare sacrificiu pe care l-a fcut în mod eroic a fost acela de a nu fi putut deschide porile fratelui su care era urmrit de asasini datoritstrictelor rânduieli de clauzura mnstirii. A trebuit sse resemneze vzându-l czut sub loviturile dumanilor si. Clara a dat dovatde o i mai mare eroicitate atunci când a iertat pe cei care l-au masacrat pe fratele su.


Rugciune
Ascult, Doamne, rugciunile noastre, pentru ca noi, care srbtorim cu evlavie virtuile fericitei fecioare Clara, srmânem pururi în iubirea ta i scretem necontenit în ea pânla sfârit. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent