12 septembrie 2016

13 septembrie: Sfântul Ioan Gură de Aur, episcop și învățător al Bisericii


Ioan Gurde Aur s-a nscut în jurul anului 344, în marele centru cultural i religios Antiohia, ca fiu al unui ofier din armata imperial, care a murit la puin timp dupnaterea copilului. Ioan i- a însuit o formaie culturalsolidă şi se gândea sdevinavocat. În anul 368, a primit botezul i, sub influena mamei lui, a îndrgit atât de mult viaa de rugciune i de studiu, încât i-a impus un program de adevrat clugr. Dupmoartea mamei, s-a retras în pustiu, unde a rmas timp de ase ani, dintre care ultimii doi i-a petrecut într-o peter.


În anul 386, a fost hirotonit preot devenind un zelos colaborator al episcopului Fabian în conducerea bisericii din Antiohia. Ioan începea o carierextraordinarde predicator, dovedind excelente calităţi de orator i o culturprofund. Ca pstor i îndrumtor sufletesc, era preocupat în chip deosebit de transformarea comportamentului asculttorilor si, mai mult decât surmreascexpunerea metodica mesajului cretin.

În anul 398, Ioan din Antiohia (supranumele de Crizostom, adicGurde Aur, îi va fi dat cu trei secole mai târziu de ctre bizantini) a fost chemat s-i urmeze patriarhului Nectariu la conducerea Patriarhiei de Constantinopol. Imediat dupce a intrat în capitala Imperiului de Rsrit, Ioan a început o activitate pastorală şi organizatoricce a trezit admiraia tuturor, dar i nedumerire: evanghelizarea satelor, ridicarea de spitale, procesiuni anti-ariane desfăşurate sub paza politicii imperiale, predici înfocate, în care biciuia viciile i nepsarea, rechemarea la ordine a clugrilor i a preoilor prea alipii de bunurile pmânteti. Predicile lui Ioan durau adesea mai mult de douore, învăţatul patriarh tia sfoloseasctoate registrele oratoriei, desigur, nu pentru a desfta auzul asculttorilor, ci pentru a instrui, a corija, a dojeni. Dei neîntrecut predicator, Ioan era lipsit de tactul diplomatic pentru a lua msuri de aprare împotriva intrigilor de la curtea bizantin. Îndeosebi i-a atras dumnia împrtesei Eudoxia, împotriva creia avea multe critici pe care nu ezita sle expunîn predicile sale. Unele priveau moralitatea personala împrtesei, altele, concesiile ei faţă de unii eretici i altele se refereau la iniiativa de a organiza o ceremonie aproape pgân, pentru inaugurarea unei statui ce o reprezenta pe ea.


Un grup de episcopi, avându-l în frunte pe episcopul de Alexandria, Teofil, s-a constituit în sinod i l-a depus, ilegal, pe patriarhul Ioan. Cu ajutorul împrtesei Eudoxia, au obinut trimiterea lui în exil. Dar nu a fost pentru mult timp, cci împratul Arcadie l-a rechemat i l-a repus în drepturi, deoarece asupra palatului s-au abtut mai multe nenorociri. Dupdouluni, îns, a fost din nou trimis în exil, de data aceasta departe, în regiunea munilor Caucaz. În drum spre locul surghiunului, mulimile îl întâmpinau cu veneraie i durere, dar el, fiind de o construcie fragil, nu i-a mai putut continua drumul. În ziua de 1 septembrie a anului 407, ajuns la Comana, în Pont, i-a rugat pe ostai, care pânacolo l-au chinuit frmil, s-l aeze pe pmântul gol i i-a încredinat Domnului sufletul neînfrânt, iar trupul obosit, unui mormânt pe ţărmul Mrii Negre. Peste treizeci de ani, Teodosie cel Tânr, fiul împratului Arcadie, va scoate din mormântul de la Comana rmăşiele pmânteti ale sfântului i le va aduce la Constantinopol, unde au ajuns în ziua de 27 ianuarie 438, fiind primite în triumf de mulimile credincioilor.

Sfântul Ioan a lsat i o imensoperscris: tratate de ascetic, comentarii ale Sfintei Scripturi, predici i scrisori. Lui i se atribuie i liturghia folositde Bisericile Orientale în zilele de peste an, în afarde timpul Postului Mare. Conciliul Ecumenic din Calcedon, în anul 451, l-a proclamat Învăţător al Bisericii, iar papa Pius al X-lea l-a declarat patronul predicatorilor cretini.

Rugciune
Dumnezeule, tria celor ce ndjduiesc în tine, care ai voit ca sfântul episcop Ioan Gurde Aur sstrluceascprintr-o minunatelocvenţă şi prin trie în încercri, d-ne, te rugm, harul, sfim i noi luminai de învăţătura lui i întrii de exemplul lui de rbdare neînvins. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent