21 septembrie 2016

21 septembrie: Sfântul Matei, apostol și evanghelist



Matei a fost vame, încasator de impozite i apoi apostol i evanghelist: o slugfericit, de la slujirea banului la slujire în totalsrcie a mesajului cretin. În Evanghelia scrisde el, prima dintre cele patru, vorbete mai pe larg decât ceilali evangheliti despre atitudinea faţă de bani: Nu vadunai comori pe pmânt, unde molia i rugina le distrug i unde hoii le sapă şi le fur.



Adunai-vcomori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le distrug i unde hoii nu le sapă și nu le fur. Cci unde este comoara voastracolo va fi i inima voastr(Mt 6,19-21). Cu toate acestea, nu Matei, ci Iuda a fost însrcinat cu administrarea banilor comunităţii apostolice. Matei s-a dezlipit de ban pentru a-l urma pe Învăţătorul, în timp ce Iuda l-a trdat pentru treizeci de argini. Când vorbesc despre vameul chemat s-l urmeze pe Isus, evanghelitii Marcu i Luca îl numesc Levi, Matei, îns, prefers-l prezinte cu numele mai cunoscut de Matei, la care adaugsupranumele de vameul, echivalent cu mult dispreuitul titlu de cmtar i executor fiscal, pentru a dovedi cititorilor, noteazsfântul Ieronim, cnimeni nu trebuie sdispere cse va mântui, dacse întoarce la o viaţă mai bun.

Matei, îmbogăţit din meseria lui bnoas, rspunde cu entuziasm la chemarea Maestrului. În evanghelia sa, el trece sub tcere un fapt vrednic de laud, pe care însni-l relateazsfântul Luca: Levi a pregtit în casa lui un mare banchet în cinstea Învăţătorului. O mulime numeroasde vamei i pctoi stteau cu ei la mas. Apoi, în tcere i pe neobservate, i-a împrit averea, druind-o celor lipsii. Matei este cel care a consemnat sfatul dat de Învăţător: când faci milostenie, nu trebuie să ştie stânga ta ce face dreapta ta, pentru ca fapta bunsvâritsrmânascunsoamenilor. Pentru aceasta Tatl din ceruri, care vede în ascuns, te va rsplti (cf. Mt 6, 1-4).

Dupepisodul chemrii la urmarea lui Cristos, Evanghelia îl mai amintete pe Matei o singurdat, atunci când vorbete despre alegerea celor doisprezece apostoli. Din activitatea sfântului Matei dupcoborârea Duhului Sfânt cunoatem numai paginile minunate ale Evangheliei sale. AceastEvanghelie este scris, în primul rând, pentru evrei i se caracterizeazprin cele cinci discursuri ale lui Isus despre Împrăţia lui Dumnezeu. O tradiie veche susine cMatei, în calitate de misionar al învăţăturii lui Cristos, nu a fost adus în faa judectorilor ca sdepunmrturie, adicnu a murit cu moarte de martir. Alte izvoare, îns, mai puin demne de crezare, se întrec în a da amnunte despre suferinele i moartea sfântului evanghelist i martir, btut cu pietre, ars i apoi decapitat în Etiopia. De aici, relicvele lui ar fi fost transportate mai întâi la Paestum, în Golful Salermitan, apoi, în secolul al X-lea, duse chiar în oraul Salermo, unde sunt venerate i în zilele noastre.

Rugciune
Dumnezeule, care, în îndurarea ta negrit, ai binevoit s-l alegi pe sfântul Matei i din vames-l faci apostol, d-ne, te rugm, harul, ca, sprijinii de exemplul i mijlocirea lui, ste urmm, i astfel, sne învrednicim a fi tot mai strâns unii cu tine. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent