16 septembrie 2016

17 septembrie: Stigmatele Sfântul Francisc din Assisi



Pe muntele Verna, în Toscana, se amintete primirea sfintelor Stigmate, care, prin harul minunat al lui Dumnezeu, au fost întiprite la mâini, la picioare i la coastele sfântului Francisc, fondatorul Ordinului Frailor Minori, evocMartirologiul Roman la 17 septembrie în puine i sintetice cuvinte.


Cu doi ani înainte splece din aceastlume, sfântul Francisc de Assisi dorea spetreacîn tcere i singurtate 40 de zile în onoarea arhanghelului Mihail. Era un obicei al su de a se retrage în rugciune aa cum i Isus mergea în locuri singuratice.


La Verna era un loc privilegiat al sfântului. Aici frai construirpentru el o colib. În acel loc, Francisc medita mult asupra Ptimirii Domnului. El se ruga astfel: Doamne Isuse Cristoase, îi cer douharuri s-mi acorzi înainte de moarte: primul, ssimt în viață în suflet i în trup atât cât e posibil acea durere pe care tu, dulce Isuse, ai simit-o în ceasul amar al ptimirii, iar al doilea, ca eu sam parte în inima mea, pe cât e posibil, de simțământul preaintensei iubiri de care tu, Fiul lui Dumnezeu, erai aprins pentru a susine în mod liber atâta suferință pentru noi, pctoii.

Domnul îi oferi harul de a purta în mod vizibil semnele ptimirii Domnului. Locuitorii din împrejurimi au spus frailor cau observat timp de vreun ceas muntele Verna ca i cum ar fi luat foc. Biserica recunoscu fenomenul extraordinar petrecut în anul 1224, semn prin care Cristos Domnul i-a dovedit apropierea de slujitorul din Assisi, inserând amintirea lui în calendar.


Rugciune
Dumnezeule, care, spre a aprinde inimile noastre de focul iubirii tale, ai reînnoit în trupul sfântului Francisc în mod minunat semnele Ptimirii Fiului tu, d-ne, te rugm, ca prin mijlocirea lui, sne asemnm în moarte cu Cristos pentru a fi prtai de învierea lui. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent