10 septembrie 2016

10 septembrie: Sfântul Nicolae din Tolentino, preot


Sfântul Nicolae de Tolentino s-a nscut în 1245, la Castel Sant’Angelo, sat în provincia Marche din estul Italiei. Încdin copilrie, a dovedit o atracie deosebitpentru rugciune, reculegere, mortificare. Ascultând predica unui clugr augustinian despre lumea i slava ei care sunt trectoare s-a hotrât sintre în mnstire. La vârsta de 21 de ani, a fost primit în rândul augustinienilor i, în 1269, a fost sfinit preot. După şase ani de peregrinri în diferite localităţi din provincia Marche, s-a stabilit la Tolentino, unde a desfăşurat un apostolat rodnic, îndeosebi prin ascultarea mrturisirilor i îndrumarea contiinelor. Viaa lui a fost o împletire de triri mistice extraordinare i de fapte minunate, care au fost cercetate în procesul de canonizare ce s-a deschis la douzeci de ani dupmoarte, i care a declarat cpeste trei sute dintre acestea erau minuni autentice. Sfântul Nicolae de Tolentino este invocat de cei care au fost nedreptăţii sau sunt ameninai în viaa i libertatea lor. De asemenea, este invocat drept protector al maternităţii i al copilriei, al unei mori bune i ajutor în caz de incendii i epidemii.

A fost un ascet sever, dar nu excentric, aspru cu el însui, dar blând i delicat faţă de alii. Fra se da în spectacol, s-a îngrijit de sfinirea vieii proprii, folosind mijloace spirituale fundamentale: ascultarea necondiionat, dezlipirea absolutde bunurile pmânteti i o profundmodestie. Pe aceastcanava simpl, umilul clugr a esut în tainpânza preioasa sfineniei, astfel încât, în clipa morii, a putut exclama: îi vd pe Domnul meu Isus Cristos, pe mama lui i pe sfântul Augustin care îmi spune: «Bine, slugbună şi credincioas».

Dupceasuri îndelungate petrecute în scaunul de spovad, zilnic fcea vizite la diferite case de oameni sraci, crora, cu învoirea superiorilor, le aducea ajutoare dintr-un fond special administrat de el. Chiar i minunile svârite în timpul vieii i, mai ales, dupmoarte au avut ca scop uurarea mizeriei umane. La 10 septembrie 1305, Nicolae din Tolentino prsea valea de lacrimi, rmânând un puternic mijlocitor pe lângDumnezeu pentru toi cei care-i vor cere ajutorul.

Rugciune
Te rugm cu umilinţă, Dumnezeule atotputernic, ca, prin mijlocirea sfântului Nicolae, sînmuleti în noi darurile tale i sorânduieti timpurile noastre în pace. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent