07 septembrie 2016

8 septembrie: Nașterea Sfintei Fecioare Maria



Primul izvor în care se vorbete despre Naterea Preacuratei este Protoevanghelia lui Iacob, conform creia Maria s-a nscut la Ierusalim în casa lui Ioachim i a Anei. Acolo în secolul al IV- lea s-a ridicat bazilica sfintei Ana, iar în ziua consacrrii ei era celebratnaterea Nsctoarei lui Dumnezeu. Srbtoarea a fost apoi extinsla Constantinopol i a fost introdusîn Occident de ctre Sergiu I, un papde origine sirian.


Meditând naterea Nsctoarei de Dumnezeu, sfântul Andrei din Creta spunea ccinstirea naterii ei îi gsete semnificaia i scopul în întruparea Cuvântului dumnezeiesc cci Maria se nate, este alptată şi crete pentru a fi Mama Regelui veacurilor, Mama lui Dumnezeu. Naterea Mariei este minunatpentru cîn realizarea planului de mântuire realizat de Dumnezeu reprezintun moment important. Muli sfini Prini au cinstit srbtoarea naterii Maicii Domnului cu sublime cântri de laudizvorâte din cunoaterea adânca Bibliei, din sensibilitatea i elanul lor poetic. Scitim câteva frânturi din a doua Predicdespre Naterea Mariei a sfântului Petru Damian:

Dumnezeu atotputernicul, mai înainte de cderea omului în pcat, a prevzut aceastcdere i a hotrât, înaintea tuturor veacurilor, mântuirea omului. A hotrât, deci, sse nascdin Maria. Astzi este ziua în care Dumnezeu începe srealizeze planul su venic, deoarece este necesar sfie construitcasa, mai înainte ca Regele scoboare i slocuiascîn ea. Casfrumoas, cci, aa precum înelepciunea i-a construit o locuinţă cu apte coloane splendid ornamentate, la fel, acest palat al Mariei se sprijinpe cele apte daruri ale Duhului Sfânt. Solomon a srbtorit în modul cel mai solemn inaugurarea unui templu de piatr. Cum nu vom srbtori i noi naterea Mariei, templul Cuvântului Întrupat? În ziua aceea, mrirea Domnului a coborât asupra templului din Ierusalim sub forma unui nor, care l-a întunecat. Domnul, care face sstrluceascsoarele pe cer, drept locuinţă a lui între noi i-a ales întunericul (1Rg 8,10-12), spunea Solomon în rugciunea înlatde el ctre Domnul. Noul Templu, Maria, se va vedea umplut de însui Dumnezeu, care vine sfie lumina tuturor neamurilor.

Dupîntunericul pgânismului i lipsa de credinţă a iudeilor, reprezentate de templul lui Solomon, urmeazlumina zilei în templul Mariei. Se cuvine, deci, sînlţăm cântri de laudpentru aceastzi i pentru Acela care se nate într-însa. Dar cum o vom putea luda cu vrednicie? Nu este cu putinţă sartm faptele eroice ale unui martir sau virtutea unui sfânt, dei sunt omeneti. i cum ar putea cuvântul muritor, vremelnic i trector, so preamreascpe Aceea care a adus la lumina zilei Cuvântul care rmâne în veci? Cum sîndrzneti a spune: Creatorul se nate din creatur?

Rugciune
Te rugm, Doamne, sreveri asupra slujitorilor ti, comorile harului ceresc. Naterea Fiului tu din Fecioara Maria a însemnat începutul mântuirii noastre: srbtorirea naterii ei sne aducbelug de pace. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent