22 septembrie 2016

23 septembrie: Sfântul Pius din Pietrelcina, preot


Padre Pio din Pietrelcina, numit Francisc Forgione înainte de intrarea în mnstire, s-a nscut în Pietrelcina, la 25 mai 1887. A venit pe lume în casa unor oameni sraci. Încde la o vârstfragedFrancisc experimenta în sine dorina de a se consacra total lui Dumnezeu i aceastdorinţă îl deosebea de ceilali copii de vârsta lui. Aceastdiferenţă a fost observatde prinii si i de prietenii si. Din jurnalul printelui Augustin, unul dintre directorii spirituali ai printelui Pio, aflm cacesta, încdin 1892, când avea doar cinci ani, tria deja propriile lui experiene carismatice. Extaze i apariii erau atât de frecvente încât copilul le considera absolut normale.


Cu trecerea timpului s-a putut realiza ceea ce Francisc visa cel mai mult: si consacre viaa Domnului. La 6 ianuarie 1903, la aisprezece ani, a devenit cleric în Ordinul Capucinilor i a fost hirotonit preot în domul din Benevento la 10 august 1910. Aa a început viaa lui preoeascpe care, din cauza strii precare a sntăţii, o va desfăşura mai întâi în diferite convente din Benevento, unde fratele Pio a fost trimis de superiorii si pentru a-i favoriza vindecarea. Apoi, începând din 4 septembrie 1916, în conventul San Giovanni Rotondo, pe Gargano, unde, cu excepia unor puine i scurte întreruperi, a rmas pânla 23 septembrie 1968, ziua naterii lui pentru cer.

În aceastperioadlung, când evenimente de o deosebitimportanţă nu modificau linitea conventului, Padre Pio îi începea ziua trezindu-se foarte devreme, cu mult înaintea zorilor, începând cu rugciunea de pregtire pentru Sfânta Liturghie. Apoi cobora în bisericpentru celebrarea Euharistiei creia îi urmau îndelungata mulumire i rugciunea pe genuflexor în faa lui Isus din Sfântul Sacrament. Apoi rmânea multe ore în scaunul de spovad.

Unul dintre evenimentele care au marcat profund viaa printelui a fost cel din dimineaa de 20 septembrie 1918 când, rugându-se în faa Crucifixului din corul vechii bisericue, a primit darul stigmatelor, vizibile, care au rmas deschise, proaspete i sângerânde, timp de jumatate de secol. Acest fenomen extraordinar a catalizat asupra printelui Pio atenia medicilor, a cercettorilor, a ziaritilor, dar mai ales a oamenilor obinuii care, în decursul a câtorva decenii au trecut prin San Giovanni Rotondo pentru a-l întâlni pe sfântul frate.

Într-o scrisoare din 22 octombrie 1918, însui Padre Pio povestete despre rstignirea lui: Eram în dimineaa zilei de 20 a lunii trecute (septembrie) în cor, dupcelebrarea Sfintei Liturghii, când am fost surprins de odihn, asemenea unui dulce somn. Toate simurile interne i externe, precum i facultăţile sufletului se aflau într-o linite de nedescris. În aceasta stare s-a fcut o linite totalîn jurul meu i în mine. A intrat imediat o mare pace i abandon totalei lipsiri de toate. i în timp ce toate acestea se fceau am vzut în faa mea un personaj misterios, asemntor cu cel pe care l-am vzut în seara zilei de 5 august, care se deosebea de acela doar prin faptul cacesta avea mâinile i picioarele i coasta din care ieea sânge. Vederea lui m-a înspimântat. Ce simeam în acel moment în mine nu aputea svspun. Simeam cmor i afi murit dacDomnul nu ar fi intervenit sîmi susininima, care simeam cîmi iese din piept. Vederea personajului a disprut i eu am constatat cmâinile, picioarele i coasta erau gurite i cieea sânge din ele. Imaginai-vsfâierea pe care am experimentat-o atunci i pe care continui so experimentez aproape în fiecare zi. Rana din inimlasasiduu siassânge, mai ales de joi seara pânsâmbt. Printe al meu, mor de durere datoritsfâierii i a confuziei pe care o provoacîn adâncul sufletului meu. Mtem cvoi muri de atâta pierdere de sânge dacDomnul nu ascultgemetele srmanei mele inimi i nu îmi retrage aceastoperaie...

Timp de muli ani, din toate prile lumii credincioii s-au dus la acest preot stigmatizat, pentru a obine puternica lui mijlocire la Dumnezeu. Cincizeci de ani trii în rugciune, în umilinţă, în suferinţă şi în jertfîn care, pentru a pune în practiciubirea sa, Padre Pio a realizat douiniiative în doudirecii: una vertical, spre Dumnezeu, prin înfiinarea Grupurilor de rugciune, cealaltorizontal, spre frai, prin construirea unui spital modern: Casa de îngrijire a Suferinei.

În luna septembrie a anului 1968, mii de credincioi i fii spirituali ai printelui s-au adunat în San Giovanni Rotodno pentru a comemora împreuna 50-a aniversare a stigmatelor i a celebra a patra întâlnire internaionala Grupurilor de Rugciune. Nimeni nu i-ar fi imaginat înscla orele 2,30 din ziua de 23 septembrie 1968 se va termina viaa pmânteasca printelui Pio din Pietrelcina.

Rugciune
Atotputernice, venice Dumnezeule, care i-ai druit sfântului preot Pius, harul de a fi prtaîntr-un chip special de crucea Fiului tu i ai reînnoit prin slujirea lui minunile milostivirii tale, f- ne i pe noi, ca, prin mijlocirea lui, sfim strâns unii cu ptimirile lui Cristos, ca sfim dui în mod fericit la mrirea învierii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent