04 septembrie 2016

5 septembrie: Sfânta Tereza din Calcutta, călugăriță



Am sânge albanez, dar cetățenie indian. În ceea ce privete credina, sunt o sorcatolic. Referitor la vocaie, aparind lumii întregi. Însîn ceea ce privete inima, aparin cu totul Inimii lui Isus.


Maica Tereza de Calcutta s-a nscut la 26 august 1910 la Skopje, Macedonia de astzi. La vârsta de optsprezece ani, îndemnatde dorina de a deveni misionar, a intrat în Institutul Preasfintei Fecioare Maria, din Irlanda, primind ca sornumele de Maria Tereza. La 6 ianuarie 1929 a sosit la Calcutta, India, unde a predat mai muli ani la o coalde fete. În timpul unei cltorii cu trenul pentru o reculegere anual, Maica Tereza a primit ceea ce ea a numit vocaia în vocaie, i astfel, la 17 august 1948, a îmbrcat pentru prima oarsari-ul alb cu margini albastre i a ieit pe poarta mnstirii pentru a intra în lumea sracilor.

A fcut un curs de asistentmedical, i, la scurt timp dupaceea, a mers pentru prima oarla periferia oraului: a vizitat familiile, a splat rnile unor copii, s-a îngrijit de un brbat în vârstcare zcea bolnav pe stradă şi de o femeie care murea de foame i de tuberculoz. Începea fiecare zi cu Isus Euharisticul i ieea pe stradcu rozariul în mân, pentru a-l cuta i a-l sluji pe Domnul în cei care sunt nedorii, neiubii, neîngrijii. Câteva luni mai târziu i s-au alturat, una dupalta, câteva dintre fostele ei eleve, ajungând astfel sfondeze congregaia Misionarele Carităţii, dedicatslujirii celor mai sraci dintre sraci. La începutul anilor 1960, Maica Tereza începea strimitsurori de-ale ei în alte pri ale Indiei, deschizând ulterior case pe toate continentele, i în aproape toate ţările comuniste, inclusiv în fosta Uniune Sovietic, Albania i Cuba.

Lumea a început si îndrepte tot mai mult atenia spre Maica Tereza, numeroase distincii, inclusiv importantul Premiu Nobel pentru Pace din 1979, aducând cinste operei ei.

A murit la 5 septembrie 1997. Mormântul ei a devenit repede loc de pelerinaj i de rugciune pentru oameni de orice credinţă, sraci i bogai, frnici o distincie. Dupmai puin de doi ani, datoritrspânditei faime de sfinenie i harurilor obinute prin mijlocirea ei, papa Ioan Paul al II-lea a permis deschiderea cauzei de canonizare. Beatificarea Maicii Tereza a avut loc la 19 octombrie 2003.
A fost declarată sfântă de către papa Francisc la 4 septembrie 2016.


Rugciune
Dumnezeule, tu ai învăţat Biserica ta cnoi îi împlinim poruncile dacte iubim pe tine i pe aproapele. D-ne harul, ca, dupexemplul fericitei Tereza, sîmplinim i noi fapte de iubire, i astfel, sne învrednicim a fi numrai printre binecuvântaii împrăţiei tale. Amin. 




Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent