18 septembrie 2016

19 septembrie: Sfântul Ianuariu, episcop martir


Conform datelor acceptate de cei mai muli istorici, sfântul Ianuariu, patronul principal al oraului Napoli, a fost martirizat în timpul cruntei persecuii a împratului Diocleian, în provincia Campania din sudul Italiei. Ianuariu era episcop de Benevento i a fost arestat pe când mergea s-l viziteze în închisoare pe diaconul Sosso. Adus în faa tribunalului prezidat de guvernatorul Timotei, i s-a cerut sofere zeilor imperiului, sacrificiul prescris. Deoarece a refuzat, i s-a aplicat condamnarea ad bestias, urmând sfie sfâiat de fiarele slbatice în amfiteatrul din Pozzuoli. Deoarece nu au fost pregtite toate cele necesare pentru macabrul spectacol, Ianuariu, împreuncu ali cretini, a fost decapitat aproape de circ.



Dupun secol, în anul 432, în prima duminicdin luna mai, osemintele sfântului episcop au fost dezgropate i aduse în oraul Napoli. Cu acest prilej, o femeie credincioasi-a predat episcopului Ioan dousticlue cu sânge închegat, spunând ceste din sângele sfântului Ianuariu. Deoarece s-au exprimat unele îndoieli, spre uimirea episcopului i a mulimii de credincioi, sângele din sticlue s-a lichefiat i a devenit de culoarea sângelui proaspt. Sfântul Ianuariu a fost declarat patron principal al oraului Napoli, i locuitorii îi atribuie mijlocirii lui puternice faptul coraul lor nu a fost distrus de erupiile vulcanului Vezuviu în anii: 1631, 1698, 1767, 1779, aa cum s-a întâmplat cu Herculanum i Pompei în anul 79.

Fenomenul neobinuit al lichefierii sângelui s-a repetat de nenumrate ori în decursul veacurilor, la anumite date. Primele mrturii încep din anul 1329 i sunt atât de numeroase, încât nu pot fi puse la îndoial. Fenomenul se petrece i în epoca modern, frexcepie, de trei ori pe an: din sâmbta înainte de prima duminica lunii mai i în urmtoarele opt zile, la 16 decembrie i la 19 septembrie, timp de câte opt zile. Prima dateste în amintirea aducerii relicvelor în ora, 16 decembrie amintete erupia Vezuviului din 1631 i 19 septembrie este ziua tradiionala srbtorii sfântului.

Miracolul meritmanifestrile de afectuoasadmiraie cu care este înconjurat de toi locuitorii oraului i ai împrejurimilor. Fenomenul lichefierii sângelui, pânacum încneexplicat prin cauze naturale, are semnificaia simbolica puterii dttoare de viaţă, izvorâtdin mrturia sângelui tuturor martirilor, putere ce susine Biserica nscutdin sângele primului martir, Cristos cel Rstignit.

Rugciune
Dumnezeule, care ne învredniceti scinstim amintirea sfântului martir Ianuariu, d-ne harul sne bucurm de comuniunea cu el, în fericirea venic. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent