27 septembrie 2016

28 septembrie: Sfântul Venceslau, martir

Cretinismul a fost introdus în Boemia de ctre sfinii Ciril i Metodiu, pe vremea regelui Vratislau. La moartea acestuia, în anul 920, credina cretinse afla încla începuturile ei, i muli principi pstrau încobiceiurile lor pgâne. Chiar familia regalera împrit: mama regelui, Ludmila, împreuncu fiul mai mare, Venceslau, urmau noua credinţă, având o capelpentru slujbe în interiorul palatului. Soia regelui, Drahomira, i fiul mai mic, Boleslau, erau de partea nobililor care nu îmbrăţiasercretinismul. Deoarece Venceslau era minor când tatl su a murit, potrivit obiceiului, soia regelui a preluat conducerea în calitate de regentă şi a început o aciune de combatere a credinei cretine. O parte dintre biserici au fost închise, iar preoii misionari trimii peste hotare. La ordinul Drahomirei, un ostaa strangulat-o pe Ludmila cu marama de pe cap, în timp ce se afla în capela palatului pentru rugciune. Tot la porunca regentei, Venceslau a fost constrâns sparticipe la diferite ritualuri pgâne, dar în sufletul su i în ascuns a continuat scultive deprinderile învăţate de la bunica sa, Ludmila, pe care atât el, cât i o mare parte din popor o cinsteau ca pe o martir.

Când Venceslau a ajuns la vârsta de optsprezece ani, a preluat conducerea i a impus punctul de vedere iniiat de tatl su, atât pe trâm religios, cât i pe trâm politic. I-a rechemat pe misionarii i preoii exilai, a încurajat construirea de biserici i mnstiri, a recunoscut suzeranitatea împratului german, pentru a evita ocuparea i distrugerea ţării de ctre un vecin mult mai puternic. Fra-i neglija datoriile de conductor, ducea o viaţă de rugciune i fapte de milostenie care i-au atras admiraia i dragostea poporului su. A iertat-o pe mampentru uciderea bunicii sale i a cutat striascîn relaii bune cu ea i cu fratele su Boleslau. Dar Drahomira, femeie intrigant, i-a atras de partea ei pe nobilii ostili cretinismului i, împreun, au cultivat sistematic rivalitatea lui Boleslau faţă de fratele su rege, ajungând a-l determina sdorească şi chiar spunla cale asasinarea lui Venceslau. Cu acest gând, îl invitla castelul su, închinat sfinilor Cosma i Damian, sparticipe la srbtorirea lor în ziua de 27 septembrie din anul 929. A doua zi, 28 septembrie, pe când Venceslau ieea din castel pentru a merge la Sfânta Liturghie, a fost lovit de o sgeat. Evlaviosul rege reuete spunmâna pe spad, dar, spre uimirea lui, îl vede în faţă pe Boleslau, în mijlocul unui grup de servitori. Lsând sabia jos spuse: aputea ste ucid, dar mâna unui slujitor al lui Dumnezeu nu trebuie sfie ptatde sânge fratricid. Servitorii fratelui mai mic au srit asupra lui i l-au omorât.

Acest principe cretin inea atât de mult la datoriile sale de cretin, încât, odat, a ajuns cu întârziere la o importantadunare convocatla Worms de ctre împratul Otto, deoarece a voit sparticipe mai întâi la Sfânta Liturghie. Adeseori a fost vzut îmbrcat în haine umile, cu picioarele goale, participând în rând cu ceilali credincioi la procesiunile de pocinţă. Dei purta coroande rege, considera ceste o mare onoare pentru el slucreze la pregtirea pâinii i a vinului necesare la celebrarea Sfintei Liturghii.

A fost considerat drept un rege slab i fricos pentru ca cutat sfacalianţă cu vecinii puternici, dar însui fratele su, Boleslau, care i-a urmat la conducere dupce l-a asasinat, a fost nevoit s-i schimbe prerea i surmeze aceeai linie politicrealist. Boleslau a recunoscut cl-a judecat greit pe fratele su, când a vzut cum din zi în zi poporul îl cinstea tot mai mult ca pe un adevrat sfânt, i la mormântul lui se petreceau fapte minunate, ce confirmau trecerea de care se bucura în faa lui Dumnezeu.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai învăţat pe sfântul martir Venceslau spreuiascîmprăţia cerului, mai mult decât pe aceea a pmântului, d-ne, pentru rugciunile lui, harul, ca, lepdându-ne de noi înine, sne ataşăm de tine cu toatinima. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent