07 august 2016

8 august: Sfântul Dominic, preot


Dominic s-a nscut în 1170 la Calaruega, o localitate din regiunea Castilia Veche, o provincie din nordul Spaniei, din prinii Felix de Guzmán i Ioana d'Aza.


Tânrul Dominic a absolvit în mod strlucit studiile clasice, filosofice i teologia la Palencia, dupcare, la vârsta de 25 de ani, a fost sfinit preot. Pentru erudiia sa i pasiunea pentru carte, episcopul de Osma l-a numit în rândul canonicilor si. O întâmplare neateptatîl scoate din viaa linititde rugciune i studiu. Episcopul de Osma a fost rugat de regele Alfons al VIII-lea al Castiliei smeargîn Danemarca pentru a rezolva problema cstoriei prinului motenitor cu fiica regelui Danemarcei. Episcopul l-a ales pe Dominic s-i fie însoitor. Contactul direct cu populaia Franei meridionale influenatde erezia catară și entuziasmul cretinilor nordici în favoarea aciunii misionare spre estul Europei a reprezentat pentru episcopul Diego i pentru Dominic o revelaie: i ei vor fi misionari.

Purtând acest ideal în inimi, au cerut de la papa sfie trimii în ara cumanilor, pentru a-l predica pe Cristos. Papa nu a acceptat cererea lor, dar i-a sftuit sse alture misionarilor trimii în sudul Franei pentru a-i readuce la sânul Bisericii pe cei trecui de partea catarilor, albigenzilor i valdezilor.

Cltorind pe jos, purtând o îmbrcminte simpl, ducând o viaţă sobră şi panic, fra se lsa intimidai de ameninţările cu moartea, predicau cu cuvinte simple i îi determinau pe conductorii catarilor sintre cu ei în discuie. Rezultatele concrete erau puine.

Dominic s-a gândit sîntemeieze un ordin religios de brbai iubitori de srcie i de studiu intens, care spredice învăţătura cretinnu numai în cuvinte, dar i prin exemplul vieii lor. Astfel, a luat fiinţă Ordinul Frailor Predicatori, a crui constituie a fost aprobatîn anul 1216. Spre deosebire de majoritatea ordinelor clugreti care nu impuneau o formaie culturaldeosebit, Dominic le-a impus urmailor si datoria de a fi temeinic pregtii din punct de vedere intelectual, nu pentru a forma o elitintelectual, ci pentru a vesti Evanghelia. Pilonii de temelie ai Ordinului Dominican sunt srcia i studiul.

Secretul forei de convingere i atracie a sfântului Dominic trebuie cutat în dragostea lui faţă de rugciune, de studiu, de Sfânta Liturghie i față de Preacurata FecioarMaria. Contrar obiceiului de atunci, el celebra zilnic Sfânta Liturghie. Averea lui erau crile, pe care, totui, într- un an de secet, le-a vândut i le-a transformat în hranpentru cei înfometai. Cu toatcultura i prestana de care se bucura, în cltoriile sale, se apleca cu bucurie spre cei mai umili i-i invita svorbeascpuin despre Dumnezeu.

Abia împlinise vârsta de 51 de ani, când la 6 august 1221, în oraul Bologna, a trecut pragul veniciei. Duptreisprezece ani, în 1234, a fost ridicat la cinstea sfintelor altare.

Rugciune
Ajut, Doamne, Biserica ta prin meritele i învăţătura sfântului Dominic. El, care a fost un predicator strlucit al adevrului tu, sfie pentru noi un mijlocitor plin de iubire. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent