20 august 2016

21 august: Sfântul Pius al X-lea, papă


Giuseppe Melchiore Sarto s-a nscut la 2 iunie 1835, în localitatea Riese. Fiind un copil dezgheat i dornic de învăţătur, a fost trimis sînvee la coala din orăşelul apropiat, Castel Franco, la o deprtare de 5 km. Zilnic strbtea aceastdistanţă descul, ducându-i înclţămintea pe spate pânla marginea oraului, pentru a face economie, deoarece veniturile tatlui erau modeste.



La vârsta de 23 de ani, a fost hirotonit preot, începând astfel drumul care îl va purta pânla scaunul sfântului Petru. Nouani a fost vicar parohial la Tombolo, nouani, paroh la Salzano, nouani, canonic i director spiritual la Treviso. De aici, a fost numit episcop de Mantua. Într-o scrisoare trimisprimarului, spunea: noul vostru episcop este srac în toate lucrurile, dar bogat în dragoste faţă de turma sa. Dupnouani de episcopat, papa Leon al XIII-lea l-a numit patriarh de Veneia, oferindu-i i purpura de cardinal. În afarde vizitele obligatorii la autorităţi i persoane oficiale, nu neglija vizitele celor care locuiau în cartierele srace. Muli parohi de arau rmas înmrmurii când patriarhul Veneiei, îmbrcat în hainde simplu preot, cobora din potalionul local i le vizita parohia. Pe acest om, care nu a voit sfie altceva decât preot i pstor, Dumnezeu l-a chemat spreia conducerea Bisericii sale. De foarte multa vreme nu mai urcase la catedra lui Petru fiul umil al unor ţărani.

Pontificatul su a fost excepional de activ i rodnic pentru viaa interna Bisericii. Atitudinea lui intransigentîn aprarea credinei i a vieii bisericeti a dus uneori la raporturi încordate cu Rusia, Statele Unite (a refuzat s-l primeascîn audienţă chiar pe Theodor Roosevelt), Germania, Portugalia, Frana. Papa cel amabil s-a dovedit deosebit de ostil faţă de orice înnoire care urmrea introducerea în Biserica unor învăţături i practici insuflate de doctrinele moderniste.

Deviza luatla începutul pontificatului su: Instaurare omnia in Christo s-a concretizat în multe domenii ale vieii interne bisericeti: a iniiat i susinut reînnoirea tririi liturgice, a reformat cântul bisericesc, a elaborat un Catehism adaptat la diferite categorii de vârste, a favorizat primirea frecventa Sfintei Împrtăşanii i admiterea copiilor la Prima Împrtăşanie imediat dupajungerea la vârsta priceperii. În sufletul tuturor celor care l-au întâlnit, efi de stat, diplomai, personalităţi bisericeti, simpli pelerini, a lsat imaginea unui printe plin de buntate, dar i clarvztor.

Când, în anul 1914, Europa a început sfie stpânitde demonul rzboiului, petrecea multe ore din zi i din noapte în rugciune pentru pacea lumii. A încercat i toate interveniile diplomatice posibile pentru a evita declanarea conflictului. Când a vzut cnu mai are nici o cale, i-a oferit lui Dumnezeu propria lui viaţă. În seara zilei de 20 august 1914, clopotele Romei anunau cPadre Santo Sarto a adormit în Domnul. Biserica era vduvitde un mare pstor, iar omenirea, de un curajos aprtor al adevrului, al dreptăţii i al pcii. Papa Pius al XII-lea, în anul 1956, rspunzând ateptrilor îndreptăţite ale credincioilor din lumea întreag, îl va ridica la cinstea sfintelor altare. Pe mormântul sfântului Pius al X-lea se aflacest epitaf: Pius al X-lea pap, srac, i totui, bogat, blând i smerit cu inima, aprtor neclintit al credinei catolice, s-a strduit sreînnoiasctotul în Cristos, a încetat din viaţă la 20 august A. D. 1914.


Rugciune
Dumnezeule, care, pentru a apra credina catolică şi a reînnoi totul în Cristos, l-ai copleit pe sfântul papPius cu înelepciune cerească şi cu trie apostolic, te rugm sne dai i nou, cu buntate, harul, ca, urmând învăţătura i exemplul lui, sdobândim rsplata venic. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent