11 august 2016

12 august: Sfânta Ioana Francisca de Chantal, călugăriță


Ioana Francisca de Chantal este co-fondatoare, împreuncu sfântul Francisc de Sales (1561- 1622), a congregaiei de femei numite a Vizitaiunii, care, iniial, avea scopul de a-i vizita pe bolnavii sraci i a le acorda asistenţă, i ulterior s-a transformat într-o congregaie de clugrie contemplative.

Ioana Francisca s-a nscut în anul 1572, la Dijon, în estul Franei, dintr-o familie de magistrai numitFrémyot. La vârsta de douzeci de ani, Ioana s-a cstorit cu baronul de Chantal, ajungând astfel spoarte numele Ioana Francisca Frémyot de Chantal. Opt ani de zile au trit o csnicie fericit, în care Ioana a fost, dupcum spunea ea, cu totul a lui Dumnezeu când soul ei nu era prezent, i cu totul a soului când el era acas. În anul 1600, baronul a murit într-un accident de vântoare i soia a rmas vduv, cu patru copii, stabilindu-i locuina la Autun.


De aici, în iarna anului 1604, s-a dus la Dijon, pentru a lua parte la o serie de predici ce urma sle inepiscopul de Geneva, Francisc de Sales. Dupslujb, Francisc a întrebat-o dacintenioneazsse recstoreasc. La rspunsul ei negativ, episcopul i-a spus cu amabilitate car fi bine sstrângpânzele, folosind expresia marinarilor care se pregtesc sancoreze în port. Netulburat, Ioana l-a rugat s-i asculte spovedania. A fost pentru amândoi un moment hotrâtor.

Episcopul de Geneva va mrturisi mai târziu: din clipa în care ai început s-mi vorbeti despre sufletul tu, Dumnezeu a revrsat în inima mea o mare iubire pentru acest suflet, iar Ioana Francisca va recunoate c, din acel moment, nu a mai avut altdorinţă decât srmânfrîncetare aproape de el. Servitorii din castelul de la Autun vor declara: pânacum, sub îndrumarea celorlali duhovnici, doamna se ruga doar câteva ceasuri pe zi, dar punea în încurcturtoatcasa. Episcopul de Geneva a învăţat-o sse roage toatziua i, cu toate acestea, nu mai face nimnui nici o neplcere. S-a îngrijit de situaia copiilor i, dupce le-a asigurat existena i viitorul, urmând o chemare interioarinvincibil, a trecut peste trupul fiului ei, întins pe pragul uii pentru a o reine, i s-a dus la Annecy, unde îi avea reedina sfântul episcop de Geneva, Francisc de Sales.

Într-o miclocuinţă la marginea oraului Annecy, în anul 1610, Ioana Francisca a întemeiat o familie de clugrie care-i propuneau srealizeze în interiorul mnstirii i în viaa lor personalidealul propovduit de sfântul Francisc de Sales, al unei iubiri de Dumnezeu totale, generoase, pline de bucurie i senintate, iar în exterior, vizitarea i ajutorarea bolnavilor sraci i prsii, având ca model vizita Preacuratei Fecioare Maria la vara sa, Elisabeta, de unde i-a luat i numele de Ordo Visitationis Sanctae Mariae. Noua instituie a avut o rspândire foarte mare, deoarece, la moartea Sfintei Ioana Francisca de Chantal, în ziua de 13 decembrie 1641, în Frana existau optzeci i doude case ale Vizitaiunii, în diferite centre.

Sfântul Francisc de Sales i sfânta Ioana de Chantal au ajuns la o treaptde intenscomuniune sufleteasc, pstrând un echilibru desvârit între prietenia spirituală şi tendinele fireti ale inimii umane. Despre aceastcomuniune, sfântul Francisc spunea ca fost puternic, neschimbat, frmsură şi frrezerve, dar dulce, neapstoare, întru totul curat, întru totul netulburat.

Rugciune
Dumnezeule, care ai voit ca sfânta Ioana Francisca de Chantal, trecând prin diferite stri de viaţă, sajungla o înaltsfinenie, d-ne, te rugm, harul, ca, prin mijlocirea ei, spăşim cu fidelitate pe calea chemrii noastre, i astfel, sdobândim necontenit lumina ta. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent