29 august 2016

30 august: Sfinții Felix și Adauctus, martiri



În ziua de 30 august este comemorat sfântul Felix care era un preot din oraul Roma, martirizat în timpul împratului Diocleian. Când era condus la locul de execuie, un necunoscut din mulime a cerut sfie omorât i el pentru Cristos. Dorina i s-a împlinit, dar când au cutat s-i afle numele, nu au reuit sdea de nici un indiciu. Atunci, l-au menionat cu numele Adauctus, care ar putea fi tradus alturatul sau cel adugat. Istoria acestor doi martiri este interesantă şi din punct de vedere arheologic.


Dupexecuia lor, au fost îngropai într-o criptdin Cimitirul Commodillei, pe Calea Celor apte Biserici, nu departe de Bazilica Sfântului Paul i dincolo de zidurile oraului. Cripta a fost transferatde papa Siriciu în bazilic, apoi mrită şi decoratcu fresce de ctre papii Ioan I i Leon al III-lea. A devenit astfel un loc cutat de pelerini i de credincioii evlavioi, pânspre sfâritul Evului Mediu, când multe catacombe i sanctuare subterane au czut în uitare i au fost devastate. Cimitirul Commodillei, cu mormântul lui Felix i al lui Adauctus, a fost descoperit în anul 1720, dar bucuria descoperirii lor a durat puin, deoarece bolta micii bazilici subterane s-a prbuit. Peste ruine s-au aternut din nou uitarea i prsirea, pânîn 1903, când bazilica a fost din nou restaurat. Cu aceastocazie, s-a descoperit una dintre cele mai vechi fresce paleocretine, în care este reprezentat sfântul Petru primind cheile în prezena sfinilor tefan, Paul, Felix i Adauctus.

Rugciune
Dumnezeule, care i-ai copleit cu harul tu pe sfinii Felix i Adauctus, înlându-i la o atât de mare slav, pentru meritele i rugciunile lor, d-ne i nou, slujitorilor ti, iertare de pcate i izbvire din toate încercrile. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent