27 august 2016

28 august: Sfântul Augustin, episcop și învățător al Bisericii


Sfântul Augustin s-a nscut în anul 354, la Tagaste, astzi, localitatea Souk-Ahras din nordul Algeriei, dintr-o mamcretin, Monica, i un tatpgân, Patriciu. i-a fcut studiile la Cartagina, ducând o viaţă dezordonat, pânce a deschis el însui o coalde retori. A pstrat legturi cu o femeie, de la care a avut un fiu, Adeodatus.



Augustin tria contradicii profunde: însetat de adevr, dar atras spre greeal. Studiul unei anumite filosofii îl aruncîn braele maniheismului. Aceasterezie susinea cuniversul este format de douprincipii: binele, Dumnezeul reprezentat prin lumin, i rul, Diavolul, reprezentat prin întuneric. Materia este creaia principiului rului i, prin urmare, trebuie nimicit. Augustin îi gsete o motivare filosofica vieii pe care o ducea. Mai târziu, va mrturisi cuneori auzea chemarea spre desvârirea moral, dar se simea învluit de întunericul trupului. Între timp, i se oferi un post de retor la Milano. Pornind într-acolo, traversmarea, se opri puin la Roma i apoi se stabili în oraul în care marele sfânt, Ambroziu, cu exemplul i cuvântul su, aprindea în sufletele tinerilor dragostea faţă de viaa tritîn curăţie, din iubire faţă de Cristos i Maica sa Preacurat.

Convertirea lui Augustin la credință s-a realizat prin rugciunea i lacrimile mamei sale. Ruperea definitivcu trecutul i hotrârea fermde a începe viaa nouprin primirea botezului au fost determinate de o întâmplare ce a rmas un mister chiar pentru Augustin. Se afla în grdin, frmântat de gânduri, nehotrât între da i nu. Deodat, auzi vocea limpede a unui copil: ia i citete! Frscerceteze cine a strigat, intrîn cas, deschise Noul Testament. Privirea îi czu pe cuvintele sfântul Paul: snu trii în beii i chefuri, nici în desfrâu, ori în ceartă şi invidie, ci îmbrcai-vcu Domnul nostru Isus Cristos. Ascultând istorisirea unui prieten despre viaa curată şi sfânta sihatrilor din Egipt, exclam: cât de lai suntem. Oameni inculi cuceresc cerul, iar noi, cu toată ştiina noastr, ne zbatem în mrejele crnii i ale sângelui!

În sufletul lui Augustin s-a fcut lumin. A luat legtura cu sfântul Ambroziu, s-a pregtit cu grijă şi, în noaptea de Pati a anului 387, Augustin a primit sfântul Botez îmbrcând haina alba copilriei cretine. În timp ce mulimea credincioilor cânta cu înflcrare Te Deum, Monica vrsa lacrimi de bucurie i recunotinţă. Dupbotez, Augustin s-a hotrât sse întoarcîn Africa. La Ostia, lângRoma, mama s-a îmbolnvit, murind în scurt timp. Ajuns la Tagaste, în oraul natal, a avut parte i de durerea de a-l pierde i pe fiul su, rmânând liber sse consacre cu totul i definitiv slujirii lui Dumnezeu. S-a dus la episcopul de Hipona i i-a destinuit gândurile sale. Btrânul episcop a îneles cProvidena îi trimitea un dar nepreuit. L-a sfinit preot i l-a numit co- adiutorul su. Dupmoartea episcopului, în 396, Augustin a fost ales în locul lui, i timp de patruzeci i doi de ani, pânla moarte, va duce o viaţă extrem de activ. Grija pastorala diecezei, lupta împotriva ereziilor timpului su, o foarte bogatcorespondenţă, un mare numr de scrisori teologice îi umpleau ziua de lucru pânla epuizare. Cu toatactivitatea sa extraordinară şi a prestigiului tiinei sale, a fost întotdeauna apropiat sufletete de cei muli i mici. Pentru preoii colaboratori a organizat o formde viaţă comun, cu Regula care va rmâne modelul tuturor regulamentelor congregaiilor de preoi diecezani.

Când armatele vizigoilor au trecut prin foc i sabie oraul Roma, în anul 410, întreaga lume pe atunci cunoscuts-a cutremurat. Duptrecerea nvlitorilor, oraul a rmas un morman de ruine. Augustin mediteaztreisprezece ani asupra celor întâmplate i scrie una dintre capodoperele sale: De civitate Dei, expunând concepia cretinasupra istoriei. Nu peste mult timp, i peste oraul Hipona s-au abtut armatele vandalilor. Asediul din afară şi rscoalele din interior au fcut din oraun infern. Btrânul Augustin, în camera sa, ceru si se atârne de perete textul celor apte psalmi de pocinţă, prin care, în numele su i al turmei sale, cerea îndurarea i milostivirea Domnului, pânîn ziua de 28 august 430, când glasul lui se stingea pentru totdeauna.

Rugciune
Te rugm, Doamne, sreînnoieti în Biserica ta duhul pe care l-ai revrsat asupra sfântului episcop Augustin, pentru ca i noi, sub insuflarea lui, sînsetm numai duptine, izvorul înelepciunii adevrate, i ste cutm pe tine, originea iubirii cereti. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent