10 august 2016

11 august: Sfânta Clara din Assisi, fecioară


Când, în toamna anului 1205, tânrul Francisc, a renunat la averea prinilor si, pentru a începe o viaţă de pocinţă, muli locuitori ai oraului l-au considerat nebun, dar, dupdoi ani, doisprezece dintre ei, unii cu averi i situaii deosebite, le împrirsracilor i, împreuncu Francisc i-au stabilit locuina lângbiserica Sfânta Maria a Îngerilor, de la marginea oraului. Elanul, buntatea i senintatea penitenilor din Assisi, cum erau numii la început, au trezit în alte multe inimi dorina de a le urma exemplul: între acestea, un loc cu totul aparte îl are tânra Clara Offreduccio.



Nscutîn anul 1193, într-o familie nobilă şi foarte bogat, Clara era înzestratcu o frumusee i o inteligenţă pe care toi concetăţenii si le admirau.

Spre surprinderea tuturor, la vârsta de 19 ani, destinui familiei gândul de a urma felul de viaţă aspra lui Francisc i a tovarăşilor si. Familia a luat msuri severe ca so împiedice, dar în noaptea de 18 martie 1212, a doua zi dupDuminica Floriilor, Clara, împreuncu verioara ei, Pacifica, a fugit la Biserica Sfânta Maria a Îngerilor, unde Francisc i fraii lui le ateptau cu fclii aprinse. Francisc a tiat prul bogat al Clarei, i-a dat o îmbrcminte asprde culoare cenuie i a primit jurmântul ei de ascultare, srcie i castitate.



Clara a fost condusla mnstirea benedictindin apropiere, pâncând Francisc i fraii lui au pregtit bisericua Sfântul Damian pentru ea i surorile ei. Între zidurile tcute, Clara i alte câteva tinere care i se alturaserau început o viaţă de pocinţă, bucurie spirituală şi srcie absolut. Au renunat la orice fel de proprietate i venituri, mulumindu-se cu ceea ce realizau prin munca lor i darurile oferite de credincioi. Când papa Inoceniu al IV-lea a propus sle uureze jurmântul de srcie, oferindu-le facultatea de a primi veniturile unor terenuri, proprietăţi ale Bisericii, Clara a rspuns: mulumim Sfântului Printe, dar îl rugm sne dezlege de pcate, nu de votul srciei. Triau într-o separare totalde lume, participind la Sfânta Liturghie i primind Sfânta Împrtăşanie printr-o deschizturcu gratii în peretele altarului bisericuei Sfântul Damian.

Însăşi mama, Ortolana, i sora ei, Beatrice, au cerut sfie primite în rândul acestor suflete fericite în srcia i dezlipirea lor de cele trectoare. Clara iubea mult muzica, manierele delicate în vorbe i atitudini, senintatea. Deseori era auzitcum îl luda pe Dumnezeu ca fcut lumea atât de frumoas. În timpul nopii, se scula i le învelea pe surorile care poate se dezveliser. Zilnic, de la amiază şi pânla ora trei, citea i medita despre suferinele i moartea lui Isus, simind dureri nespuse în trupul su i uneori vrsând lacrimi de sânge.

La moartea sfântul Francisc (1226), Clara a obinut favorul ca sicriul cu trupul neînsufleit al Sfântului sfie adus i ridicat la gratiile din dreptul altarului, i astfel, ea împreuncu toate surorile au putut s-l priveascîndelung, pentru consolarea lor.

Dupmoartea sfântului Francisc, Clara a mai trit 27 de ani. Cu bucurie a vzut cum iniiativa ei, la început o inovaie, a fost urmatde multe suflete curajoase nu numai în Italia, ci i în toatEuropa. Spre sfâritul vieii, fiind bolnav, le ruga pe surori so ridice pentru a lucra i ea alturi de întreaga comunitate. Chiar înainte de a muri, a primit scrisoarea papalprin care se aproba solemn regula noului mod de viaţă clugrească şi instituirea Ordo Pauperum Dominarum Minorum (Ordinului Doamnelor Srace). Copleitde bucuria confirmrii supreme a idealului urmat în viaţă, în dimineaa zilei de 11 august 1253, sufletul Clarei prsea aceastlume, trecând pragul veniciei.

Rugciune (a sfintei Clara, FF 3112; FF 263)
Ludat sfii, Domnul meu!
Pentru frumuseea ta pe care ai rspândit-o în toatlumea:
Ludat sfii, Domnul meu!
Pentru darul de a te putea luda cci astfel orice slujire devine plcut:
Ludat sfii, Domnul meu!
Pentru copacii frumoi, înflorii i rodnici:
Ludat sfii, Domnul meu!
Pentru toi oamenii i toate creaturile:
Ludat sfii, Domnul meu!
Întotdeauna i în toate lucrrile: Fii ludat! 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent