12 august 2016

13 august: Sfinții Ponțian și Hipolit, papă și preot, martiri

Ponian, urmaal familiei nobile a Calpurnilor, a fost ales papîn 230, pe timpul domniei blândului i îneleptului Alexandru Sever, a crui toleranţă în materie de religie a dat posibilitatea Bisericii sse reorganizeze. Dar tocmai în acest interval de pace, în Biserica din Roma s-a petrecut prima ruptur, care a ridicat împotriva pontifului legitim un antipap, în persoana lui Hipolit. Hipolit, om cult i cu o viaţă aspr, prea puin înclinat spre îngduinţă şi temtor cîn orice schimbare se ascunde o greeal, a mers pânacolo încât i-a acuzat de erezie pe însui papa Zefirin i pe diaconul Calist. Când acesta a fost ales papîn anul 217, Hipolit s-a revoltat i a acceptat sfie ales papde ctre partizanii si.

A continuat srmânîn schismă şi pe timpul pontificatului papilor Urban I i Ponian. Între timp, împratul Alexandru Sever a fost ucis în Germania de ctre ostaii legiunilor sale i înlocuit cu tracul Maximin, care a dezgropat vechile edicte de persecuie împotriva cretinilor. Aflându-se în faa unei biserici cu doucapete, fra sta prea mult pe gânduri, i-a trimis pe amândoi la muncforatîntr-o mindin Sardinia. Ponian este primul papdeportat. Era o situaie noupentru biseric, dar Ponian a tiut so rezolve cu înelepciune i umilinţă. Pentru ca mulimea credincioilor snu fie lipsitde pstor, a renunat la pontificat. i aceastrenunare din proprie iniiativeste un fapt nou.

Succesorul papei Ponian a fost grecul Antéro, care a condus Biserica numai patruzeci de zile. Gestul generos al lui Ponian l-a impresionat adânc pe Hipolit, care s-a împcat cu Biserica i a murit în anul 235. Hipolit, dei a perseverat în atitudinea schismaticmânat de un zel ru îneles, în ceasul încercrii, în vreme ce spada sfrâma pieptul Sfintei Maici Biserici, cum sunun epitaf compus de papa Damasus, atunci când cretinul rmas credincios lui Cristos se îndrepta spre viaa venic, ucenicilor care îl întrebau ce trebuie sfac, pe care pstor s-l urmeze, el le-a indicat sasculte pe papa legitim, deoarece el este unicul pstor i conductor.

Pentru aceastprofesiune de credinţă, spune epitaful dictat de papa Damasus, meritsfie considerat între martirii notri. Trupurile celor doi martiri au fost aduse la Roma i îngropate cu mare cinste: Hipolit lângvia Tiburtina, iar Ponian în catacombele Sfântului Calist.

Rugciune
Rbdarea de mult prea drepilor ssporeascîn noi, Doamne, flacra iubirii tale i sîntreascnecontenit credina în inimile noastre. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent