13 august 2016

14 august: Sfântul Maximilian Maria Kolbe, preot martir

În ajunul zilei Adormirii Maicii Domnului din anul 1941, din infernul creat la Owicim (Auschwitz), printele Maximilian Maria Kolbe, frate din cadrul Ordinului Frailor Minori Conventuali, se îndrepta ctre lcaurile cereti, spre a depune la tronul Celei frde patomagiul unei viei jertfite Fecioarei Neprihnite i mântuirii sufletelor.

În ziua de 14 august 1941, dupdousptmâni de înfometare absolută şi în urma unei injecii cu formol, a murit în celula morii din lagrul de exterminare de tristamintire. Spre deosebire de alte victime, aruncate în celula groaznicde o sentinţă teribilă şi irevocabil, printele Maximilian Kolbe a intrat acolo la cererea lui din dragoste față de aproapele. Se afla în lagrul de la Auschwitz din luna mai i, cu toate cera aproape o epav, a fost supus tratamentului special aplicat preoilor... Durerile i insultele, îns, nu i-au stins curajul i dragostea faţă de suflete. Muli deinui i-au recptat linitea i tria sufleteascîn faa morii, ca i în faa vieii, ascultându-l pe umilul preot i primind de la el dezlegarea în Sfânta Mrturisire.

O lege diabolica lagrului prevedea c, dacun deinut evadat nu era gsit în termen de 48 de ore, zece dintre membrii grupului din care fcea parte trebuiau smoarprin înfometare. La sfâritul lunii iulie, evada un deinut din blocul 14, bloc în care se afla i printele Maximilian Kolbe. Deoarece nu a fost descoperit în termenul fixat, brigada a fost inutîn picioare pe platou o zi întreagpentru ca mai apoi sfie desemnai cei sortii morii, prin numrtoare pânla zece. Între acetia, unul începu splângcerând sfie iertat de pedeapsa cruntpentru cacasîl atepta soia i copii si. Dupun moment, din rândul celor rmai se desprinse printele Maximilian. Avrea smor în locul acestui condamnat care are soie i copii. Comandantul întreab: Cine eti? Sunt un preot catolic. – Sunt de acord. Francisc Gajowniczek, ofierul polonez salvat prin aceastjertftotalde sine va supravieui rzboiului, iar în cadrul procesului de canonizare va da o mrturie preioasdespre martirul iubirii.

Maximilian Kolbe, împreuncu ceilali nou, desculi i numai în cmaşă, au fost dui în buncrul foamei. Unul dintre paznici va povesti mai târziu cum, dupcâteva ore, din mormântul celor îngropai de vii a început sse audmurmur de rugciuni i cântri în cinstea Maicii Domnului. Din zi în zi, glasurile deveneau tot mai slabe, tot mai puine, pânla 14 august, când doar printele Maximilian mai era în viaţă şi contient. O injecie cu formol a oprit inima care timp de 47 de ani a btut neîncetat pentru Fecioara Neprihnită şi pentru mântuirea sufletelor.

Maximilian Kolbe s-a nscut la 7 ianuarie 1894. La botez, i s-a dat numele Raimund. Copil fiind, pe când se ruga în faa unei statui a Maicii Domnului, Fecioara Maria i-a artat doucoroane, una de trandafiri albi, alta de trandafiri roii, i i-a propus saleag. Raimund le-a luat pe amândou: ele sunt simbolul vieii sale de curăție sufletească şi de jertf. Dupmulte frmântri, s-a hotrât sintre în Ordinul Frailor Minori Conventuali. Pentru studiile de filosofie i teologie a fost trimis la Roma, unde a luat cunotinţă de minunatele monumente ale trecutului glorios al credinei, dar i de rnile adânci ale prezentului. Pentru a contribui la vindecarea acestor rni, a conceput organizarea unei imense cruciade de rugciuni i într-ajutorare în trirea vieii cretine sub ocrotirea Maicii Neprihnit Zmislite. În ziua de 17 octombrie 1917, împreuncu ali ase confrai, se consfinea Preacuratei Fecioare Maria întemeind asociaia numitMilitia Imaculatae (Armata Maicii Domnului). Ei i-au propus ca prin sfinirea vieii proprii, prin rugciune i activitate concret, so facmai cunoscutpe Fecioara Neprihnit, Maica lui Cristos, Maica Bisericii.

Dupce a fost sfinit preot, s-a întors în Polonia, unde învingând greutăţi de neînvins, omenete vorbind, a ajuns sorganizeze lângVarovia, Niepokalanów, Oraul Neprihnitei. Aici a întemeiat o tipografie care edita mai multe publicaii în cinstea Maicii Domnului. În 1930 a mers în misiune în Japonia unde va reui sfondeze i aici un oraal Neprihnitei. În scrutvreme reuete spublice revista Cavalerului Neprihnitei în limba japonez. La întoarcerea în ar, strbtu cu trenul întreaga Rusie. Peste tot a avut posibilitatea svorbeasccu înflcrare despre Neprihnita Zmislire i sajute muli oameni, cretini i necretini, sîneleagă şi sexperimenteze cprin Ea se apropie de Dumnezeu, devin mai buni i mai curai la suflet.

Când armatele germane au ocupat Varovia, una dintre primele msuri a fost risipirea frailor din Niepokalanów i confiscarea mainilor de tiprit. În luna februarie 1941, printele Maximilian era arestat pentru a doua oară şi aruncat în închisoarea din Pawiak. De aici, în luna mai, a fost transferat la Owicim (Auschwitz), unde va primi i coroana de trandafiri roii a morii de martir. În anul 1974, papa Paul al VI-lea l-a trecut în rândul fericiilor, iar în anul 1982, la 10 octombrie, papa Ioan Paul al II-lea l-a declarat sfânt.

Rugaciune
Dumnezeule, care pe sfântul preot martir Maximilian Maria Kolbe, înflcrat de iubire faţă de Fecioara Neprihnit, l-ai umplut de râvnpentru mântuirea sufletelor i de dragoste pentru aproapele, d-ne, te rugm, prin mijlocirea lui, harul, ca, slujindu-i pe oameni din toatinima pentru slava ta, sne învrednicim a deveni asemenea Fiului tu pânla moarte. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent