05 august 2016

6 august: Schimbarea la față

Schimbarea la Faţă este un moment care e strâns legat de misterul suferinelori morii Domnului. Evanghelistul Matei începe istorisirea cu aceste cuvinte:după şase zile (adică după mrturisirea solemnă a lui Petru în dumnezeirea lui Cristos i după prima prevestire a patimilor), Isus l-a luat pe Petru, pe Iacob i pe Ioan, fratele lui, i-a dus deoparte pe un munte înalt i i s-a schimbat înfăţiarea înaintea lor: faa lui a strlucit ca soarele i hainele lui au devenit albe ca lumina.(Mt 17, 1-2). În acest episod, avem o imagine cu totul diferită de aceea din Grdina Ghetsimani. Este evidentă intenia lui Isus de a le da apostolilor si o dovadă care să le întrească convingerea despre dumnezeirea lui atunci când vor avea de trecut prin încercarea grea a suferinelor i condamnrii lui la moarte. Muntele înalt, despre care Evanghelia nu ne dă alte indicaii, este aproape unanim considerat a fi muntele Tabor, aflat în mijlocul Galileii i dominând câmpia din jur.

Data când s-a petrecut faptul trebuie fixată între Rusaliile evreieti i srbtoarea Corturilor, în al doilea an de viaţă publică a lui Isus, când El s-a ocupat în mod deosebit de formarea apostolilor. Desigur, muntele izolat era un loc potrivit pentru meditarea adevrurilor mari, în tcere solemnă şi în aerul rarefiat care tempera cldura verii. Într-un asemenea cadru sugestiv, Isus s-a artat privirilor celor trei alei, în toată splendoarea trupului su glorios, aa cum, de fapt, ar fi trebuit să apară în orice clip, ca urmare a viziunii beatifice de care sufletul su se bucura în orice clip, dar, printr-un miracol de iubire i de umilinţă, El i-a impus fiinei sale umane purtarea înveliului de trup supus suferinei i morii, pentru a-l oferi Tatlui ceresc, drept sacrificiu pentru mântuirea noastr.

Prin viziunea supranaturală de pe Muntele Tabor, Isus a întrit mrturia lui Petru: Tu eti Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel Viu. Acea clipă de mrire supraomenească era un semn i o garanie a strlucirii învierii: Fiul Omului va veni în mrirea Tatlui su. Chiar subiectul convorbirii cu Moise i Ilie era o confirmare a vestirii ptimirii i morii lui Mesia.

Schimbarea la Faţă, eveniment însemnat în desfăşurarea misterului mântuirii, a fost cinstită de Biseric, atât în Apus, cât i în Rsrit, în cadrul liturgic al slujbelor, în diferite moduri i la zile deosebite. Papa Calist al III-lea a ridicat amintirea Schimbrii la Faţă la rangul de mare srbtoare i a fixat-o la data de 6 august, în amintirea victoriei repurtate de armatele cretinilor împotriva turcilor la Belgrad, în anul 1456. Vestea despre această biruinţă a ajuns la Roma în ziua de 6 august.

Srbtoarea Schimbrii la Faţă pentru viaa cretină este o amintire a datoriei de a lucra fră încetare la îndeprtarea vlului ignoranei i a rutăţii de pe faa inimii, pentru ca mreia lui Dumnezeu să schimbe i sufletul cretinului: ori de câte ori cineva se întoarce la Domnul, vlul este dat la o parte...
Noi toi care, cu faa descoperit, privim ca într-o oglindă gloria Domnului, suntem schimbai în acelai chip al lui tot mai glorios aa cum dă Duhul Domnului (2Cor 3, 18).

Rugciune
Dumnezeule, care, prin slvita Schimbare la faţă a Fiului tu unul-nscut, ai întrit misterele credinei cu mrturia legii i a profeilor i ai prevestit în chip minunat desvârirea tainei înfierii noastre, druiete-ne nou, slujitorilor ti, harul, ca, ascultând glasul Fiului tu preaiubit, să ne învrednicim a deveni împreun-motenitori cu el. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent