02 august 2016

3 august: Sfânta Lidia, ucenica sfântului Paul


Pe când sfântul apostol Paul, în timpul celei de a doua cltorii apostolice, se afla în localitatea Troas de pe ţărmul Asiei Mici, are o vedenie în care i se aratun brbat macedonean i-l roag: Treci în Macedonia i vino în ajutorul nostru. Era glasul lui Dumnezeu, care îl chema în Europa, cci pânacum nu trecuse de hotarele Asiei Mici. Asculttor, Paul se urcîn corabie i se îndreaptspre Macedonia, împreuncu tinerii si ucenici, Sila, Timotei i Luca. Ajung în portul Neapolis din nordul Mrii Egee i de aici se duc în oraul Filipi, aflat în provincia Tracia, inut ce astzi aparinea Greciei. Misionarii lui Cristos, dupce au pus piciorul pe pmânt european, au ateptat ziua de sâmbtpentru a se întâlni cu co-religionarii lor evrei. Acetia se întruneau într-un anumit loc pe malul râului, neavând probabil sinagog, pentru a se ruga i a citi câteva pagini din Sfânta Scriptur. Într-o zi de sâmbta, istorisete sfântul Luca în Faptele Apostolilor, am ieit în afara porii, lângun râu, unde credeam ceste loc de rugciune. Aezându-ne, le-am vorbit femeilor care se adunaser. O femeie cu numele Lidia, vânztoare de purpur, din cetatea Tiatira, adoratoare a lui Dumnezeu, ne asculta. Acesteia Domnul i-a deschis inima ca sasculte cu atenie cele spuse de Paul. Dupce a fost botezatea i casa ei, ne-a invitat, zicând: Dacai judecat csunt credincioasDomnului, venii i rmânei în casa mea! i ne-a obligat sacceptm (Fap 16, 13-15).


Se pare cLidia se bucura de o oarecare stimă şi de multautoritate în casa ei, cci a fost suficientmrturia datde dânsa, pentru ca toi scearbotezul i s-i reinpe misionari în casa lor, ca oaspei de onoare. Apostolii lui Cristos, au realizat prima lor recoltpe pmânt european:

botezarea femeii temtoare de Dumnezeu, Lidia, prototip i simbol al tuturor femeilor care vor aduce i vor întreine între pereii casei flacra credinei în Cristos.

Lidia, recunosctoare pentru bucuria ce i-au adus-o în suflet cuvintele Apostolului i harul botezului, i-a rugat cu delicatinsistenţă, ba chiar i-a i silit pe misionari saccepte ospitalitatea ei. Casa Lidiei devine, în felul acesta, primul centru comunitar, prima ecclesia, bisericdin Europa. Pentru comunitatea cretindin Filipi, i probabil îndeosebi pentru casa Lidiei, în Scrisoarea ctre Filipeni, sfântul Paul are cuvinte de o gingăşie mictoare.

Referitor la cultul sfintei Lidia lipsete orice informaie, pânla introducerea ei în Martirologiul Roman de ctre învăţatul Baronius. Înssfinenia Lidiei este doveditîn mod evident de rspunsul ei la chemarea harului dumnezeiesc.

Rugciune
SfântLidia, tu care te-ai învrednicit sprimeti harul convertirii la întâlnirea cu apostolul Paul, te rog i eu astzi, smijloceti pentru mine harul de a-mi deschide inima la oaptele Duhului Sfânt care mcheamla convertire i sdevin astfel un lcavrednic de Domnul. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent