23 august 2016

24 august: Sfântul Bartolomeu, apostol


Noul Testament cuprinde patru liste cu numele Sfinilor Apostoli. În toate apare Bartolomeu, Bar Tholmai, fiul lui Tholmai (în limba ebraic, tholmai înseamnplug sau agricultur). Sfântul Ioan nu menioneaznumele de Bartolomeu, ci de Nathanael. Cercettorii sunt de acord ceste vorba de aceeai persoan, cu dounume: Bartolomeu i Natanael. Apostolul Filip este cel care i l-a prezentat pe Mesia: l-am gsit pe cel despre care au scris Moise, în Lege, i profeii, pe Isus, fiul lui Iosif din Nazaret. Dar Natanael i-a zis: „Poate fi ceva bun din Nazaret? (In 1, 45-46). Natanael era din Cana, localitate situatla 14 km de Nazaret.


Învăţătorul, îns, a stabilit imediat o punte de legturîntre el i tânrul din Cana: Iatcu adevrat un israelit în care nu este viclenie (In 1, 47). Auzind aceste cuvinte, Natanael s-a artat surprins: De unde mcunoti tu? i Isus i-a rspuns: Înainte de a te fi chemat Filip, te-am vzut stând sub un smochin (In 1, 48). Dupaceastscurtconvorbire, Bartolomeu-Natanael i-a exprimat adeziunea necondiionatfaţă de Cristos: Învăţătorule, tu eti Fiul lui Dumnezeu, tu eti regele lui Israel. Isus a rspuns i a zis: pentru că ți-am spus cte-am vzut sub smochin, crezi? Vei vedea lucruri mai mari decât acestea (In 1, 49-50). Natanael-Bartolomeu a vzut apoi minunile svârite de Învăţător, a ascultat mesajul su, a luat parte la suferinele i glorificarea lui Mesia, apoi a devenit propovduitor al Evangheliei, acceptând cu acelai entuziasm urmrile unei mrturisiri cu obligaii atât de mari, i totodatcu riscuri la fel de mari.

Despre activitatea sa apostolicnu avem amnunte sigure. Lecturile Breviarului Roman se bazeazpe o veche tradiie aramean: apostolul Bartolomeu, care era din Galilea, a ajuns în Iudea, inut ce i-a fost atribuit pentru evanghelizare atunci când s-au tras sorii în vederea împririi lumii.


A predicat popoarelor din acele pri adevrul Domnului nostru Isus Cristos. Dupce, în acele locuri, depunând eforturi mari i înfruntând multe greutăţi, i-a convertit pe muli la Cristos, a trecut apoi în Armenia cea Mare, unde i-a adus la credina cretinpe regele Polimiu i pe soia sa, i încdousprezece cetăţi. Aceste convertiri au trezit o mare invidie în preoii localnici, care au reuit s-l înduplece în aa msurpe fratele regelui Polimiu, numit Astiage, încât acesta a dat porunca îngrozitoare si se smulgpielea lui Bartolomeu de viu i apoi si se taie capul.

Rugciune
Întrete în noi, Doamne, credina sincercare l-a unit cu Fiul tu Isus Cristos pe sfântul apostol Bartolomeu, i fca, prin mijlocirea lui, Biserica ta sfie sacrament de mântuire pentru toate neamurile. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent