23 iulie 2016

24 iulie: Sfântul Charbel Makhluf, preot


Iosif Makhluf, s-a nscut în 1828. Rmas orfan de tatla trei ani, rmase sub tutela unchiului din partea tatlui. La 14 ani se retrage într-o grotcare astzi este numitgrota sfântului. Dei se simea atras de viaa monahalnu îi putu urma chemarea din cauza opoziiei unchiului su decât la vârsta de 23 de ani, în 1851 când întrîn noviciat în mnstirea de la Annaya a Ordinului Maronit Libanez. 


Aici a adoptat numele Charbel. În 1859 a fost hirotonit preot. A rmas timp de 15 ani în mnstirea de la Annaya. Cerând striascca un eremit s-a retras într-un eremitaj unde a trit o viață plinde rugciune, muncă și mortificaii.

În timp ce celebra Sfânta Liturghie în ritul siro-maronit, la 16 decembrie 1898, în momentul ridicrii ostiei consacrate i a potirului cu vin i recitând rugciunea euharistic, a avut un atac de apoplexie. Dus în camera sa, rmase timp de opt zile în agonie pâncând la 24 decembrie prsi aceastlume.

Dupcâteva luni de la moarte se constatarfenomene extraordinare la mormântul su. Când acesta a fost deschis, trupul a fost gsit intact. În 1927, dupce începu procesul de beatificare, sicriul a fost din nou închis. În 1950, în luna februarie, clugrii i credincioii vzurcum din zidul mormântului, picura un lichid vâscos, i presupunându-se a fi vorba de o infiltraie de ap, dinaintea întregii comunități monastice mormântul fu redeschis. Sicriul era intact, corpul era încmoale i pstra temperatura trupurilor vii. Superiorul terse cu un amict sudoarea de pe chipul fericitului Charbel care rmase întiprit pe pânz.

Papa Paul al VI-lea l-a beatificat la 5 decembrie 1965 în timpul Conciliului Ecumenic al II- lea din Vatican, iar în 1977 acelai papa proclamat sfinenia slujitorului lui Dumnezeu, Charbel Makhluf.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai chemat pe sfântul preot Charbel, la o viaţă de eremit i l-ai înzestrat cu atâta pietate, te rugm, d-ne i nouharul, ca, imitând ptimirea Domnului, sne învrednicim a deveni prtai ai împrăţiei lui. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent