08 iulie 2016

9 iulie: Sfânta Veronica Giuliani, fecioară


Sfânta Veronica Giuliani este una dintre marile mistice ale secolului al XVIII-lea. Înelesul cuvântului mistic, folosit i popularizat în lucrrile de spiritualitate cretin, se referla apropierea dintre sufletul omenesc i Dumnezeu i se atribuie persoanelor privilegiate, care, prin har divin i corespundere totaldin partea lor, au ajuns scunoască şi ssimtrealitatea profunda iubirii, puterii i înelepciunii lui Dumnezeu. Experiena mistică şi trirea obinuita vieii spirituale pot fi comparate cu modul în care cunoatem organismul omenesc privindu-l cu ochiul liber sau cu ajutorul razelor X. Pentru profanul neavizat, aparatura i micrile radiologului par ceva frîneles, uneori bizare. Tot aa, din experiena misticilor, cretinul cu viaţă spiritualobinuitnu sesizează decât latura exterioar, uneori spectaculoas, aa numitul miracol mistic, cum sunt minunile, profeiile, stpânirea asupra forelor naturii, chiar manifestrile diabolice, viziunile, extazele, incendiile interioare, stigmatele.



Sfânta pe care o amintim în ziua de 9 iulie s-a nscut în anul 1660, la Mercatelle, lângUrbino (Italia), fiind a aptea fiica soilor Francisc i Benedicta Giuliani. La vârsta de aptesprezece ani, a intrat în mnstirea Clariselor din Città di Castello, luându-i numele de Veronica, în amintirea acelei femei pioase care, cu dragoste i curaj, a ters cu marama ei faa plinde sânge a lui Isus, pe când se îndrepta spre muntele Golgota. Dupmai muli ani de umilviaţă clugreasc, tritcu druire în rugciune i munc, Veronica are parte de o experienţă misticextraordinar. Despre aceasta nu s-ar fi aflat nimic în afara zidurilor groase ale mnstirii, dacduhovnicul su nu i-ar fi poruncit snoteze zilnic în jurnalul personal destinuirile pe care i le fcea Isus Rscumprtorul, ale crui suferine Veronica le retria periodic în toate amnuntele.

În anul 1697, gsim în jurnalul ei, în ziua de Vinerea Sfânt, dimineaa înainte de a se lumina... Dumnezeu a revrsat asupra mea un har deosebit, druindu-mi semnele i durerile pe care Cuvântul divin fcut om le-a purtat pentru mântuirea mea. Simeam în adâncul inimii mele o durere de moarte.

În anul 1727, în ziua de vineri, 9 iulie, dupo boalgrea, care durase 33 de zile, Veronica, împreuncu Cristos rstignit, îi încredineazsufletul în mâinile Tatlui Ceresc. Dupmoarte, trupul su, care purta încsemnele rnilor Domnului, a fost supus unei autopsii i medicii au constatat c, într-adevr, inima era strpunsdintr-o parte în alta. Când am vzut stigmatele, mrturisete Veronica în jurnalul su, am plâns mult i din toatinima l-am rugat pe Domnul sbinevoiasca face ca ele sfie ascunse de privirile altora. Dorina i-a fost ascultat, deoarece, din ordinul superiorilor, a trit toatviaa într-o încpere mic, separatde contactul cu alte persoane. Dar filele numeroase ale jurnalelor sale, scrise într-o perioadde mai bine de 30 de ani, i care, publicate, cuprind un numr de 44 de volume, sunt un adevrat tezaur ascuns, ce a îmbogăţit literatura misticcretincu nenumrate pagini luminoase, izvoare de lumină şi curaj pentru sufletele iubitoare de autentictrire a vieii în Dumnezeu.

Rugciune
Dumnezeule, care ai fcut-o minunatpe sfânta fecioarVeronica prin semnele ptimirilor Fiului tu întiprite pe trupul ei, d-ne, te rugm, harul sne asemnm tot mai mult cu Cristos cel Rstignit pentru a ne bucura într-o zi de vederea slavei tale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent