18 iulie 2016

19 iulie: Sfântul Arsenie, pustnic


Începând cu secolul al IV-lea muli cretini în efortul lor de a reface legtura paradisiaccu Dumnezeu, legturcare a fost coruptprin pcat, renunau la lume i se retrgeau în locuri neumblate pentru a se dedica unui stil de viaa de mortificare i rugciune. Arsenie era nscut la Roma, în anul 354, dintr-o familie nobilde senator.

O tradiie din vechime afirmca a fost sfinit diacon de însui papa Damasus. În anul 383, împratul Teodosiu l-a chemat la Constantinopol pentru a-i încredina educaia fiilor si, Arcadiu i Onoriu. A rmas aici timp de 11 ani, pânîn 394, când, în urma unei crize spirituale profunde, a fost dezlegat de însrcinarea primit, pentru a se retrage în deertul egiptean. Rugându-se lui Dumnezeu s-i arate o cale sigurpentru a ajunge la mântuire, o voce misterioasi-a spus: Fugi de oameni. Arsenie, acum în vârstde 40 de ani, a urmat întocmai sfatul: coborând din corabie la Alexandria Egiptului s-a alturat comunităţii de sihastri de la Scete, în plin deert. Rezervându-i puin timp pentru somn, petrecea nopi întregi în rugciune i meditaie, rugciune care era mai mult lacrimi decât cuvinte, deoarece a primit de la Dumnezeu darul lacrimilor.

De la 434 pânla 450, anul probabil al morii sale, Arsenie a trebuit striascdeparte de linitea de la Scete, deoarece localitatea a fost invadatde triburi venite din Libia. El a murit la Troe, lângoraul Memfis.

Rugciune
Dumnezeule, care ai binevoit s-l chemi pe sfântul Arsenie, slujitorul tu, s-l urmeze pe Cristos, ajut-ne, te rugm, prin mijlocirea lui, ca, lepdându-ne de noi înine, sne putem drui ie din toatinima. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent