29 iulie 2016

30 iulie: Sfântul Petru Crisologul, episcop și învățător al Bisericii


Sfântul episcop Petru Crisologul s-a nscut în jurul anului 380, la Imola, orăşel aproape de Ravena, pe atunci capitala Imperiului Roman de Apus. Mergând împreunla Roma, pentru a participa la consacrarea noului episcop de Ravena, papa Sixt al III-lea, determinat de o vedenie avutîn timpul nopii, în loc s-l sfineascpe cel ales, i-a întins mâinile asupra diaconului Petru, i astfel, la vârsta de 27 de ani, devine episcopul cetăţii imperiale Ravena.


La întoarcerea în Ravena, muli i-au permis sfacglume pe seama tinereii i a înfăţişării lui, dar când a urcat amvonul i a început sdezvluie rnile morale ascunse de luxul i exuberana vieii din ora, glumele i ironiile au amuit. Însăşi împrteasa Galla Placidia, care conducea regena pentru fiul ei minor, Valentinian, se aeza umilîntre asculttori i sorbea cu nesacuvintele care-i ardeau, îi purificau i-i converteau sufletul. De la un timp, oamenii îi spuneau Petru Crisologul, adicPetru, Cuvinte de Aur. Dei avea intrare liberîn palatul imperial, mai des i cu mai multplcere se ducea prin casele celor lipsii i bolnavi, oferindu-le cu generozitate ajutorul material, i spiritual. Privirea suferinelor i a mizeriei celor muli l-a determinat s-i impunun mod de viaţă foarte aspru i modest.

De la sfântul Petru Crisologul ne-au rmas 176 de omilii, scurte, în stil popular, foarte expresive. În ele se explicEvanghelia, Simbolul credinei, rugciunea Pater noster, sau se propun exemplele sfinilor, vrednice de imitat, i se aratfrumuseea virtuilor adevratului cretin. Într-o omilie, spune despre cel zgârcit ceste robul banului, dar, adaugel, banul este robul omului milostiv. Predicile lui minunate, pline de învăţături solide, i-au meritat titlul de Doctor Ecclesiae, pe care i l-a acordat în 1729 papa Benedict al XIII-lea.

Autoritatea episcopului Petru de Ravena era recunoscutîn multe pri ale Bisericii. Lui i s- a adresat i Eutihie, arhimandritul unei mnstiri din Constantinopol, protagonist al unei învăţături noi în materie de credinţă. Îl ruga s-i spunprerea privitor la doctrina monofizitpe care o susinea el, învăţând cîn Cristos este numai o singurfire. Petru îi rspunde artându-i ctrebuie sse adreseze papei Leon, deoarece, în interesul pcii i al credinei, nu putem discuta despre chestiuni privitoare la credinţă frasentimentul episcopului Romei. În acel moment istoric însemnat, în care, la împrirea imperiului Roman, frâmiat în interior i ameninat din afarde popoarele migratoare, se adugau contestaiile Bisericii din Constantinopol, care refuza recunoaterea primatului ierarhic al Romei, rspunsul episcopului de Ravena reprezenta o mrturie de credinţă clară şi hotrât.


Extenuat de muncă şi de viaa asprpe care a dus-o, sfântul Petru Crisologul se retrage din activitatea de mitropolit al Ravenei i ultima parte a vieii o petrece în oraul natal, la Imola, unde sfârete în ziua de 31 iulie 451.

Rugciune
Dumnezeule, care ai voit ca sfântul episcop Petru Crisologul sfie vestitor ales al Cuvântului tu întrupat, druiete-ne, prin mijlocirea lui, harul scercetm necontenit, cu inimdeschis, tainele mântuirii i sle dm mrturie prin întreaga noastrviaţă. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent