13 iulie 2016

14 iulie: Sfântul Camil de Lellis, preot


Camil s-a nscut în anul 1550, la Chieti, în centrul Italiei. Încde tânr, a rmas orfan de mamă şi, nu dupmult timp, a murit i tatl care nu i-a lsat motenire decât spada i curajul cavaleresc al familiei de Lellis. Astfel cs-a angajat în armata Veneiei i a luptat împotriva turcilor, apoi a trecut pe galerele spaniole i i-a urmrit pe mauri în apele Mediteranei. Astfel i-a câtigat existena i o bunrezervde bani, pe care însi-a pierdut la jocul de cri. Aceastpatimîl stpânea atât de puternic, încât, la Palermo i Napoli, a ajuns spiardtoatsolda, armele, harnaamentul i chiar îmbrcmintea. Cerind la coluri de stradă şi la uile bisericilor, s-a îndreptat spre Roma, cu gândul de a se îngriji de o ranveche care nu se mai închidea. A fost primit în spitalul Sfântul Iacob, cu condiia sajute la diferitele treburi gospodreti.


Dar patima jocului de cri nu l-a prsit i, într-o partiddisperat, i-a pierdut i cmaa de pe el. Conducerea spitalului l-a alungat deoarece devenise o primejdie pentru ceilali bolnavi. Pentru a obine o bucăţicde pâine a mers la franciscanii capucini, care tocmai lucrau la o cldire nou. I s-a dat însrcinarea de a cra diferite materiale cu o cruţă trasde un mgar. Când se întâmpla ca mgarul snu mai vrea strag, temutul lupttor ajungea de râsul copiilor.


Într-o zi, când cobora pe drumul dintre San Giovani Rotondo i Manfredonia, a fost vzut punându-se în genunchi i începând splâng. Mai târziu, a mrturisit cîn acea clipi s-a artat înaintea ochilor cât de urâtfusese viaa lui de pânatunci.
Deoarece clugrii capucini nu l-au primit în mnstirea lor, din cauza rnilor ce se artau rebele la orice tratament, Camil s-a îndreptat din nou spre Roma pentru a cere sfie primit din nou în spitalul Sfântul Iacob. Conducerea spitalului l-a primit cu multrezerv. Acolo rnile au început sse cicatrizeze încetul cu încetul, iar Camil a cerut sfie reinut în spital ca sanitar voluntar.

Cuprins de milfaţă de mizeria în care erau lsai bolnavii de ctre un personal interesat doar de câtigul personal, el i-a propus scaute câiva brbai dispui sse îngrijeascde bolnavi nu pentru bani, ci din dragoste faţă de aproapele i față de Cristos care suferîn fiecare bolnav. Îndatce i-a destinuit planul, cinci tovarăşi de muncs-au oferit slucreze cu el.

Cei ase au închiriat o casă şi au început slucreze benevol în alte spitale. Pentru a fi de folos i sufletelor, Camil a mers la Colegiul Roman pentru a învăţa teologia. Peste doi ani, va fi hirotonit preot. Din csua lor sracde pe malul Tibrului, îmbrcai într-o rasde culoare neagr, pe care au cusut o cruce roie, aleargau toatziua prin cartierele srace, ajutând, îndrumând i acordând îngrijirile elementare, iar pe cei mai grav bolnavi îi duceau, uneori pe spate, la spitalul cel mai apropiat. Poporul a început s-i îndrgească şi chiar i-a ajutat s-i construiascun spital propriu. Papa Grigore al XIV-lea ridicsocietatea lor la rang de ordin clugresc, care, în afarde cele trei voturi obinuite, i-au însuit un al patrulea, acela de a-i îngriji pe bolnavii de cium, chiar cu preul vieii. Cu ocazia epidemiei de ciumîn Napoli, au fcut zid viu i, cu sacrificii eroice, au stvilit flagelul ucigtor.

Cu apte ani înainte de moarte, dupce s-a convins cOrdinul se aflîn mâini vrednice i tinere, Camil a renunat la sarcina de superior general. În Italia, Ordinul avea deja 15 case, 8 spitale i peste 300 de membri. Cu timpul, se va rspândi în întreaga lume. Contient pânîn ultima clip, în ziua de 14 iulie 1614, Printele sracilor închide ochii pentru totdeauna.

Dei, încînainte de a muri, poporul credincios l-a considerat sfânt, Sfântul Crucea Roie, Biserica l-a înscris în calendar abia în anul 1746. Papa Leon al XIII-lea l-a declarat patron al bolnavilor i al spitalelor, împreuncu sfântul Ioan al lui Dumnezeu.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai împodobit pe sfântul preot Camil cu harul unei carităţi deosebite faţă de cei bolnavi, te rugm, prin meritele lui, sreveri asupra noastrduhul iubirii tale, pentru ca, slujindu-te în fraii notri, sputem, în ceasul morii, sne înfăţişăm cu încredere înaintea ta. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent