28 iulie 2016

29 iulie: Sfânta Marta din Betania


Marta este sora Mariei i a lui Lazr din Betania, localitate situatla circa 3 km de Ierusalim. În casa lor primitoare venea cu plcere Isus, în perioadele când se afla în Iudeea. Cu ocazia unei astfel de vizite, apare pentru prima dată şi Marta. Evanghelia ne-o aratca pe o gospodinatentă şi silitoare, preocupats-i faco primire vrednicoaspetelui drag, în timp ce sora ei, Maria, prefersstea linitită şi sasculte cuvintele învăţătorului. Nu e de mirare aadar reproul pe care Marta îl face la adresa Mariei: Doamne, nu-i pascsora mea m-a lsat singursservesc? Spune-i smajute! (Lc 10,40b). Rspunsul amabil al lui Isus ar putea suna ca o mustrare pentru harnica gospodin: Marta, Marta, pentru multe te mai îngrijorezi i te frmâni, însun lucru este necesar: Maria a ales partea cea buncare nu-i va fi luat. Nu este, totui, o mustrare, comenteazsfântul Augustin: Marta, tu ai ales ceva bun. Maria, îns, a fcut o alegere mai bundecât tine.




Profesiunea de gospodin, neîneleasă şi adesea desconsiderat, este rscumpratde aceastsfânt, cu numele Marta, care, de fapt, înseamndoamn, stpân. Marta reapare în Evanghelie cu prilejul episodului dramatic al învierii lui Lazr, când, în mod indirect, ea cere un miracol prin simpla i splendida mrturisire de credinţă în atotputernicia Mântuitorului, în învierea morilor i în dumnezeirea lui Cristos. Este prezentă şi la banchetul la care participa însui Lazr, fratele readus la viaţă de Isus. i aici, se dovedete gospodina care are grijde toate. Lecia datde Învăţătorul nu privea, desigur, hrnicia ei ludabil, ci prea marea grijpentru lucrurile materiale în dauna vieii interioare.

Despre restul vieii Sfintei Marta nu avem nici o datistoric dovedit, dei povestirile legendare sunt foarte multe. Cei dintâi care au acordat o cinstire liturgicSfintei Marta au fost franciscanii, în anul 1262.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i venic, Fiul tu a binevoit sfie oaspete în casa sfintei Marta. Prin mijlocirea ei, d-ne, te rugm, harul, ca, slujindu-i cu fidelitate lui Cristos în fraii notri, sne învrednicim a fi primii de tine în lcaurile cereti. Amin. 

Un comentariu:

Gina Radna spunea...

are adeptii rudele popiii carnet ca al meu de munca vesnic.

Des coeurs qui se rencontrent