02 iulie 2016

3 iulie: Sfântul Toma, apostol



Apostolul Toma este menionat pentru ultima oarîn Evanghelie prin scurta i luminoasa mrturisire de credinţă: Domnul meu i Dumnezeul meu! Pânîn momentul când a rostit aceste cuvinte, nici unul dintre apostoli, nici chiar Petru ori Ioan, nu pronunase numele Dumnezeu atunci când se adresau lui Isus. Ca rspuns la chinuitoarea îndoiala lui Toma i la nevoia de claritate interioarpe care o simea în sufletul su, Cristos a rostit acele cuvinte reconfortante, rezumat al Evangheliei i centru de greutate pentru toi care aveau s-i druiascmai târziu credina lor: Toma, tu crezi pentru cai vzut. Fericii sunt cei care nu vd, i totui cred. Necredina lui Toma, ca i tgduirea lui Petru au fost urmri ale durerii i ale iubirii. Din aceastcauz, îndurarea divinle-a transformat în binecuvântare i punct de sprijin pentru slbiciunea uman.


Toma intrîn Evanghelie aproape pe neobservate. Primele cuvinte rostite de el sunt dictate de o situaie neclar. Isus este rugat de ctre Marta i Maria svinla fratele lor, Lazr, care se îmbolnvise. A se întoarce din nou în Iudeea, dupce dumnii lui Isus îl ameninaserde atâtea ori, era un risc mult prea mare. Ucenicii i-au atras atenia lui Isus, dar El a rmas neclintit. Atunci, Toma a zis: smergem i noi i smurim împreuncu El. A doua intervenie a lui Toma este, de asemenea, umbritde tristee. Când ucenicii se aflau în cenacol i Isus îi pregtea pentru evenimentele însemnate ce aveau surmeze, la un moment dat, cuvintele rostite de El au un ecou de rmas bun i desprire: Unde mduc eu, voi tii calea. Toma îndrznete sia cuvântul: Doamne, nu tim unde te duci. Cum am putea ti calea? Rspunsul lui Isus este un nou mare dar care-l introduce pe Toma, i pe noi toi, în taina misterului Sfintei Treimi: Isus i-a rspuns: Eu sunt calea, adevrul i viaa. Nimeni nu vine la Tatl decât prin mine. Dacmcunoatei pe mine, îl cunoatei i pe Tatl. De pe acum îl cunoatei i l-ai vzut.

Toma, mai mult decât oricare dintre apostoli, pentru a gsi rspunsul definitiv la îndoielile i frmântrile sale, avea absolutnevoie de lumina pascal. Fiind absent din mijlocul ucenicilor atunci când Cristos a înviat i li s-a artat, el a provocat un alt incident: Dacnu vd eu în mâinile lui semnele cuielor i nu pun mâna mea pe rnile fcute de cuie, nu cred. La aceastîndârjitsete de evidenţă, Isus rspunde cu divinînelegere: Pune degetul în locul cuielor tu aici: iatmâinile mele! Adu-i mâna i pune-o în coasta mea i nu fi necredincios, ci credincios. Deodat, muntele necredinei, stânca apstoare i rece a îndoielii, se pulverizeaz. În razele adevrului, pentru o clip, praful rezultat captlucire de stele, dar apoi depune în suflet stratul aproape strveziu al regretului de a nu fi avut încredere totalîn Acela care, din iubire, a lsat si se strpungmâinile i coasta.

Evanghelia nu ne mai dalte informaii despre sfântul Toma. Potrivit unei tradiii din primele veacuri cretine, Toma a predicat învăţătura i taina lui Cristos în inutul îndeprtat al Indiei, pe coasta Malabar, i a fost martirizat aproape de oraul care astzi se cheamMadras.

Rugciune
D-ne harul, te rugm, Dumnezeule atotputernic, scelebrm cu bucurie srbtoarea sfântului apostol Toma, ca sfim alinai i întrii necontenit de ocrotirea lui i, crezând, savem viaţă în numele aceluia pe care el l-a recunoscut drept Domn i Stpân, pe Isus Cristos, Fiul tu. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent