20 iulie 2016

21 iulie: Sfântul Laurențiu de Brindisi, preot și învățător al Bisericii


De obicei, aa-numiii copii-minune strlucesc pentru câtva timp asemenea unor meteorii luminoi, dar trecerea anilor îi aduce la dimensiuni obinuite i-i aazîn albia prin care curge mulimea muritorilor de rând. Excepiile sunt puine. Între excepii se afl, frîndoial, i sfântul pe care îl comemorm astzi. Din familie se numete Iuliu Cezar Russo i s-a nscut în anul 1559, la Brindisi, ora-port la Marea Adriatic, aezat pe coasta de sud-est a Italiei, având în faţă pmântul muntos al Albaniei, pe atunci stpânit de turci. Dându-i numele ilustru de Iuliu Cezar, prinii i-au exprimat dorina ca fiul lor sajungasemenea cu marele cuceritor roman. Într-adevr, micuul Iuliu Cezar va corespunde mai târziu acestui plan, i-l vom afla în prima linie luptând pentru a stvili înaintarea armatelor turceti, care invadaserUngaria i se îndreptau spre inima Europei cretine. Dar în mâini nu va purta sabia, ci o mare cruce de lemn, în calitatea sa de confesor militar al armatelor cretine conduse de Filip Emanuel de Lorena.

Pe când avea numai ase ani, prinii si erau mândri de el pentru uurina cu care memora pagini întregi din diferite cri i apoi le declama în public, adesea chiar de pe amvonul catedralei. Dar viaa devenea tot mai grea în oraul Brindisi. De pe malul cellalt al mrii, cete jefuitoare de sarazini nvleau pe neateptate i în urmlsau ruine i lacrimi. Locuitorii erau stpânii în permanenţă de teama surprizelor neplcute. Între timp, tatl lui Iuliu Cezar moare, pe când copilul avea paisprezece ani. Mama, rmasvduv, pleacîmpreuncu fiul ei la Veneia i aici îl încredineazunui unchi. Dupdoi ani, tânrul a intrat în conventul Frailor Minori Conventuali, dar apoi a trecut la Capucinii de la Verona. Aici a depus jurmântul vieii clugreti, luându-i numele de Laureniu din Brindisi. Pentru completarea formaiei lui intelectuale, a fost trimis la Universitatea din Padova, pe care a absolvit-o cu mare succes.


Munca îndârjită şi mortificarea permanenti-au slbit foarte mult sntatea. Cu toate acestea, a devenit cel mai mare predicator al timpului su. Cunotinele lui vaste i o extraordinaruurinţă de a vorbi limbi strine (vorbea curent germana, spaniola, italiana, ceha, franceza, greaca, latina, ebraica i limba caldee) au fcut din el un adversar temut în discuiile ce aveau loc atunci între catolici i protestani. Luminai de argumentele lui i atrai de zelul su plin de dragoste, muli s-au întors la credina catolicpe care o prsiser. Pentru calităţile i erudiia sa, de multe ori a fost chemat sintervinla rezolvarea unor probleme dificile în relaiile dintre statele Europei sau dintre Biserică şi autorităţile civile. A îndeplinit funcii de cea mai mare rspundere în cadrul ordinului religios din care fcea parte. A fost un curajos animator al otilor cretine care duceau lupta împotriva armatelor turceti. Dei reinut de probleme atât de mari, nu a neglijat niciodatîndatoririle mrunte ale unui adevrat clugr. Ca saibmeritul ascultrii, a numit un frate laic care s-l controleze în modul cum îi îndeplinea programul zilnic de viaţă.

În anul 1619, papa Paul al V-lea îl roagsintervinla îndeprtarea unor dezordini ivite în Spania. Dei slbit de puteri, Laureniu a mers i a reuit srezolve cu bine situaia, dar, la întoarcere, ajuns la Lisabona, s-a îmbolnvit i, în ziua de 22 iulie 1619, i-a sfârit cltoria vieii pmânteti. Era ziua în care împlinea aizeci de ani de viaţă.

În anul 1881, a fost înscris în catalogul sfinilor i, în 1959, Papa Ioan al XXIII-lea l-a declarat Învăţător al Bisericii, cu specificarea Doctor apostolicus.

Rugciune
Dumnezeule, care, pentru slava numelui tu i pentru mântuirea sufletelor, i-ai druit sfântului preot Laureniu duhul sfatului i al triei, d-ne i nouharul, în acelai duh, sînelegem ce avem de fcut i, prin mijlocirea lui, sdobândim tria pentru a înfptui. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent