04 iulie 2016

5 iulie: Sfântul Anton Maria Zaccaria, preot



Oraul Cremona, din nordul Italiei, cunoscut în lumea întreagpentru renumiii constructori de viori Amati, Guarneri, Stradivarius, are i gloria de a fi druit Bisericii una dintre viorile vii pe care Spiritul lui Cristos cântpe pmânt cântarea dragostei i a pcii: sfântul Anton Maria Zaccaria. Acesta s-a nscut în anul 1502, într-o familie nobilă şi înstrit, familia Zaccaria. La botez, i s-a dat prenumele Anton, la care, mai târziu, el îl va aduga pe acela de Maria.


Într-o zi, Anton s-a întors de la coalfrmantaua de lâncu care fusese îmbrcat dimineaa. La întrebarea mirata mamei, copilul a rspuns: am întâlnit un srac care tremura de frig i mi-a fost milde el. Dorina de a fi folositor semenilor si, l-au determinat surmeze medicina. Dupce a terminat studiul filosofiei la Pavia, s-a înscris la facultatea de medicindin Padova i, în anul 1524, a obinut diploma de medic.

Practica medicala început-o în oraul natal. Se apropia îndeosebi de pturile foarte srace ale populaiei i le acorda asistenţă gratuit. Din înt


âlnirea concretcu mizeria i suferina fizic, Anton a ajuns la convingerea cele sunt rodul lcomiei i orgoliului pturilor înstrite, precum i a lipsei de dragoste i învăţăturîn rândurile celor npstuii. În dorina de a regsi calea spre o îmbuntăţire reala situaiei, dupce, în timpul zilei, lucra în cabinetul su i la locuinele pacienilor, seara îi aduna în bisericua San Vitale pe mai muli prieteni de vârsta sa din familiile de vaz, i împreunciteau i comentau câte un capitol din Noul Testament. Întorcându-se acas, continua lectura scrisorilor sfântului apostol Paul i apoi, în genunchi, se ruga lui Dumnezeu cu lacrimi s-i descopere adevrata sa chemare.

La îndemnul insistent al duhovnicului su, a început sstudieze teologia i sse pregteascpentru a deveni preot. A fost hirotonit preot la 20 februarie 1529. Noul preot s-a dovedit îndatun apostol însufleit de duhul i dragostea lui Cristos. Dupdoi ani de rodnicactivitate în Cremona, anumite obligaii l-au condus pe zelosul apostol în Milano. Aici, alturi de doi nobili milanezi, Iacob Morigia i Bartolomeu Forrari, fondeazo asociaie numitCompania Fiilor i ale Fiicelor Sfântului Paul numită și Congregaia Sfântului Paul. Membrii acestei asociaii vor fi cunoscui mai mult sub numele de barnabii.

Tot pentru a contribui la refacerea din temelii a vieii cretine, Anton Maria, ajutat de contesa Ludovica Torelli, întemeiazo congregaie pentru femei, care avea drept scop promovarea reformei sufleteti în mnstirile de femei. Anton Maria Zaccaria este, de asemenea, iniiatorul i organizatorul practicrii celor 40 de ore de adoraie a Preasfântului Sacrament. Încnu împlinise vârsta de 37 de ani, când, în timpul unei misiuni de rugciune i predicare, într-o localitate din nordul Italiei, a fost cuprins de o febrgalopant. Cu ultimele puteri, sperând sse poatreface, s-a întors la Cremona, în casa printeasc, unde, în ziua de 5 iulie 1539, asistat de mama sa, sufletul su înflcrat a trecut din aceastlume pentru a intra în lumina i pacea veniciei.

Rugciune
D-ne, Doamne, harul scutm necontenit, precum sfântul apostol Paul, înalta cunoatere a lui Isus Cristos, care l-a luminat pe sfântul Anton Maria Zaccaria spredice în Biserica ta cuvântul mântuirii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent