23 iulie 2016

24 iulie: Sfânta Cristina, fecioară și martiră



Biografia în limba greaca vieii sfintei Cristina afirmcea era de loc din oraul Tir, situat în Fenicia (azi Liban). Cristina, o tânrde unsprezece ani, pentru extraordinara ei frumusee, a fost închisîntr-un turn, împreuncu dousprezece slujnice, de ctre tatl ei, Urban, ofier superior în armata împratului. În realitate, tatl voia so constrângpe fiica sa, devenitcretin, srenune la religia primejdioaspe care a îmbrăţiat-o, i astfel, so scape de primejdia morii. Copila, îns, a sfrâmat statuetele preioase, pe care tatl le aezase în camera ei, i metalul preios rezultat l-a împrit sracilor. Înfuriat, Urban trecu de la rugmini la pedepse: a ordonat sfie biciuită şi aruncatîn temniţă. Deoarece Cristina rmânea neclintitîn credinţă, tatl a dat-o pe mâna judectorilor, iar acetia au supus-o la diferite torturi îngrozitoare. Plinde rni, a fost aruncatîn închisoare, dar aici, trei îngeri coborâi din cer îi aduceau mângâiere i îi redarsntatea. Vzând cprin astfel de metode nu obin nici un rezultat, judectorii trec la soluia final: leago piatrgrea de gâtul copilei i o aruncîn ap. Dar piatra, susinutde îngeri, plutea pe ap, Cristina ieind la mal.


Tatl neînduplecat a fost pedepsit de Dumnezeu cu moartea. Totui, suferinele Cristinei nu s-au sfârit. Judectorii i-au îndreptat împotriva ei cu toatfuria i o condamnarla alte chinuri înspimânttoare, ce se vor dovedi la fel de ineficiente: a fost arspe un grtar înroit, aruncatîn ulei fierbinte, lsatîntre erpi veninoi, la urm, i s-au tiat sânii. Nemaitiind la ce chinuri so supun, în cele din urmi-au curmat viaa plpândcu doulovituri de suliţă, i astfel, înco floare a nevinovăţiei a fost transplantatîn grdinile cerului.

Rugciune
Dumnezeule, tu ne dai astzi bucuria de a o srbtori pe sfânta Cristina i ne luminezi cu exemplul curăţiei i al triei sale. Druiete-ne cu buntate harul de a fi ajutai, prin meritele ei, sînaintm pe drumul credinei. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent