25 iulie 2016

26 iulie: Sfinții Ioachim și Ana, părinții Preasfintei Fecioare Maria



Sfintele evanghelii nu amintesc nimic despre prinii Preacuratei Fecioare Maria, dar scrierile apocrife, nerecunoscute de Bisericdeoarece conin i adugiri inexacte, ne dau multe amnunte. Din ele se tie cmama Fecioarei Maria se numea Ana, iar tatl, Ioachim. Amândoi erau din tribul lui Iuda, tribul din care a fost ales regele David, i triau o viaţă sfânt. Stpâneau mari turme de oi, dar, din nefericire, o grea durere le umbrea viaa: nu aveau copii. La evrei, faptul acesta se considera o pedeapsde la Dumnezeu i constituia o dezonoare pentru familie. Uneori, li se refuza primirea darurilor pe care le aduceau la templu. Mâhnit i umilit, Ioachim a plecat cu turmele la munte, unde a rmas timp de cinci luni, pâncând un înger îl sftuiete srevinla Ierusalim. Acelai înger, trimis de Dumnezeu, îi destinui Anei c, la întoarcerea soului de pe munte, ea va fi mam. Plinde fericire, Ana merge în întâmpinarea lui Ioachim i-l întâlnete la Poarta aurit.


O bucurie adâncle cuprinde sufletele când se privesc unul pe altul i, împreun, îi mulumesc lui Dumnezeu cle-a ascultat rugciunea îndelungat. În prima perioada cultului sfinilor Ioachim i Ana, pictorii au ales tocmai aceastîntâlnire a soilor fericii pentru a le cinsti amintirea în sfintele icoane. Mai târziu, sfânta Ana va fi reprezentată ţinând-o în brae, sau alturi de ea, pe copila Maria i citind împreunCartea Sfânt. Urmând exemplul mamei lui Samuel, prinii Mariei au încredinat-o pe copila lor, încde la frageda vârstde 3 ani, templului din Ierusalim, pentru a fi crescută şi formatîn cunoaterea Crii Sfinte i în iubirea de Dumnezeu.

Cultul prinilor sfini ai Maicii Domnului este foarte vechi, îndeosebi în prile Rsritului. În anul 550, împratul Justinian a zidit la Constantinopol o bazilicîn cinstea sfintei Ana. Din Rsrit, cinstirea Sfintei Ana s-a rspândit în Apus i, în anul 1584, a fost instituito srbtoare oficialpentru întreaga Biseric.

Referitor la soul Sfintei Ana, s-a pstrat o anumitrezerv, deoarece crile apocrife care îl aminteau îi atribuiau nume diferite. În afarde numele Ioachim, tatl Maicii Domnului a mai purtat numele de Cleofa, Sadac, Eli.

Duproade se cunoate pomul, spunea Isus în Evanghelie. Familia btrânilor Ioachim i Ana a druit lumii o floare i un fruct unic: Preacurata FecioarMaria, care, printr-un privilegiu divin extraordinar, a fost scutitde pcatul strmoesc, pentru a deveni templul viu al lui Dumnezeu fcut om. Dupsfinenia rodului, putem cunoate valoarea i sfinenia celor care i-au dat viaa: sfinii Ioachim i Ana.

Rugciune
Doamne, Dumnezeul prinilor notri, care le-ai dat sfinilor Ioachim i Ana harul, ca din ei sse nascmama Fiului tu întrupat, druiete-ne i nou, prin rugciunile lor, mântuirea pe care ai fgduit-o poporului tu. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent