24 ianuarie 2016

24 ianuarie: Sfântul Francisc de Sales, episcop şi învăţător al Bisericii

Satingculmile cele mai înalte ale misticii în contextul cotidian al vieii, sconduccât mai multe suflete la libertatea iubirii, acestea au fost idealuri pe care sfântul Francisc de Sales le-a urmrit în viaa sa. A cutat ca perfeciunea sfie simpl, la îndemâna oricui. Adevratul cretin, spunea sfântul, este acela care, în mijlocul grijilor vieii, tritor în aceastlume, în fiecare clipvrea sse conformeze voinei lui Dumnezeu.

Sfântul Francisc de Sales s-a nscut în 1567 în castelul din Sales într-o familie nobildin Savonia. Blândeea sufletului su, care fascineazatât de mult pe cei care-i citesc viaa, nu era o însuire înnscut, ci rod al unui îndelung drum de munccu sine.

Dupce i-a încununat studiile în drept la Universitatea din Padova, dei prinii si aveau alte planuri, la vârsta de 26 de ani cere sdevinpreot i se prezintvoluntar pentru misiunea oficialde predicator catolic printre calvinii din prile Genevei. S-a dovedit un preot plin de zel i neobosit lucrtor în via Domnului.

Vzând croadele obinute prin predici erau foarte puine, a început spublice foi volante pe care el singur le strecura sub uile caselor sau le afia pe perei. Aceastoriginalactivitate i-a meritat titlul de patron al ziaritilor i al tuturor celor care vor srspândeascadevrul cretin slujindu-se de mijloacele de comunicaii sociale. Dar i foile volante strecurate sub uile caselor au avut puininfluenţă.


Ducele de Savoia, de care depindea Francisc, s-a oferit sîi vinîn ajutor cu mijloace militare. El a protestat energic, deoarece intolerana nu se potrivea cu temperamentul lui care a preferat si ducmai departe lupta pentru puritatea credinei folosind metodele iubirii cretine, încercând slumineze contiinele prin scrieri adecvate. Introducerea la viaa evlavioasi Tratatul despre iubirea lui Dumnezeu sunt crile lui cele mai citite, care i-au adus i titlul de Învăţător al Bisericii. Tratatul despre iubirea lui Dumnezeu a fost argumentul cu care a convins pe hughenoi sse întoarcîn sânul Bisericii Catolice.

La vârsta de 32 de ani este numit episcop coauditor, i peste 3 ani episcop titular de Geneva. În aceastcalitate a introdus în Diecezreformele propuse de Conciliul Ecumenic din Trento. A fost director spiritual al sfântul Vinceniu de Paoli i al Sfintei Ioana Francisca de Chantal.


A murit la Lyon în ziua de 28 decembrie 1622 din cauza unui atac de apoplexie. A fost declarat sfânt în 1655.

Rugciune
Dumnezeule, care pentru mântuirea sufletelor, ai voit ca sfântul Francisc de Sales sse factuturor toate, D-ne harul ca, dupexemplul lui, sartm necontenit, în slujirea frailor notri, blândeea iubirii tale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent