06 ianuarie 2016

6 ianuarie: Sfinții Gaspar, Melchior și Baltazar


Evanghelia dupsfântul Matei (cap. 2) nu ne spune despre magi decât cveneau din Orient. Începând cu secolul al III-lea au fost considerai regi. Doar din secolul al XII-lea regalitatea magilor a fost recunoscutîn cadrul liturgiei i a iconografiei. Considerai sfini, relicviile lor au ajuns în secolul al XII-lea la Köln. În secolul al VI-lea Biserica a dat regilor magi numele de Gaspar, Melchior i Baltazar.

Presepiile îi reprezintîmbrcai în haine orientale având alturi cmile i servitori. La început din Arabia sau din Persia, mai apoi ei au fost reprezentai ca fcând parte din trei popoare

diferite, sau provenind din cele trei continente cunoscute atunci, Asia, Europa i Africa. Astzi ei simbolizeazîntreaga umanitate.

Mesajul transmis de cei trei magi este acela ctoi oamenii sunt chemai sîl întâlnească și sîl adore pe Isus Cristos. Adoraia este rezervatdoar lui Dumnezeu. Magii dau mrturie despre acest fapt oferind în dar Pruncului Isus aur, tmâie i smirn. Darul provine din viaa, rugciunea i recunotina lor.

Întorcându-se de la Betleem, magii pornesc pe un nou drum, eliberai de mentalitatea lumii. Acest nou drum pe care îl adopteste semnul convertirii lor. Însacest fapt este i pentru noi o invitaie: cine se închinDomnului nu poate merge în continuare pe aceleai drumuri cci este un om renscut la o viață nou.

Rugciune
O voi, sfini magi, minunai adoratori ai lui Mesia, Cel Nou-nscut, adevrate modele ale curajului cretin, care nimic nu v-a oprit din cltoria voastrdificilă și care în mod promt la semnalul stelei luminoase ai urmat inspiraia divin, obinei-ne nou, tuturor, harul ca dupexemplul vostru, smergem întotdeauna la Isus Cristos ca s-l adorm cu credință vie, i sîi oferim în continuu darul nostru de aur al carității, de tmâie a rugciunii, de smirna pocinei, i snu rtcim niciodatde pe calea sfineniei, pe care Isus ne-a învățat-o cu propriul su exemplu. Amin

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent