26 ianuarie 2016

26 ianuarie: Sfinții Timotei și Tit, episcopi

Sfinii Timotei i Tit au avut parte de îndrumarea Apostolului Neamurilor, sfântul Paul. Din acest motiv în calendar ei sunt comemorai în continuarea srbtorii convertirii sfîntului Paul.

Timotei este chipul ucenicului exemplar: asculttor, discret, muncitor, curajos. Pentru aceste calităţi Paul îl alege de tovarăş în munca apostolic, în locul lui Ioan Marcu, încdin toamna anului 50, în timpul celei de a doua cltorii misionare a lui.

Nscut în localitatea Listra, unde Paul l-a întâlnit în cursul primei sale cltorii i l-a avut printre cei dintâi convertii, Timotei fusese crescut în religia ebraicde ctre bunica sa Loida i mama sa Eunice care i-au insuflat o mare dragoste faţă de Sfânta Scriptur. Din acest moment, viaa lui este strâns legatde a marelui Apostol. Timotei este alturi de Paul la Filipi i la Tesalonic. Mai apoi îi gsim împreunla Atena, la Corint, la Efes, i în cele din urmla Roma, în perioada primei arestri a apostolului. Timotei a fost cel care inea legtura între sfântul Paul i comunitățile pe care acesta le-a fondat i deseori ducea scrisorile acestuia aducând noutăţile din comunităţile respective.

Între anii 63 i 66 cînd primete prima scrisoare de la Paul, Timotei era pstorul Bisericii din Efes. Din Roma, Paul îi scrie o a doua scrisoare, rugându-l svinpânla el cât mai în grab, înainte de sosirea iernii. E mictoare rugmintea btrânului apostol de a-i aduce o îmbrcminte de lân, pentru a se apra de frigul carcerei romane. Timotei a fost de faţă la execuia sfântului Paul, apoi s-a întors definiv la sediul su din Efes, unde, conform unei tradiii destul de târzii, a murit în anul 97.

Despre sfântul Tit, cunoatem cdupce a fost eliberat din închisoarea Romei, apostolul Paul, trecând prin Creta, l-a lsat aici pe Tit, dându-i însrcinarea sorganizeze prima comunitate cretin. Aici a primit Tit scrisoarea pe care i-a adresat-o Paul, scrisoare cuprinsîn Noul Testament. E un document foarte important, deoarece ne dposibilitatea scunoatem ceva din viaa interna bisericii apostolice. Ulterior, Tit s-a dus din nou la Roma, pentru a-l întâlni pe Paul, care, probabil, l-a trimis sajute la evanghelizarea Dalmaiei, unde cultul su este foarte rspândit. O veche tradiie, dar care nu a fost verificatistoric, afirmcTit ar fi murit în Creta, la o vârstfoarte înaintat.

Rugăciune
Dumnezeule, care i-ai înzestrat pe sfinii Timotei i Tit, cu virtuile apostolilor, druiete-ne harul, prin mijlocirea lor, ca, trind cu dreptate i evlavie în aceastlume, sne învrednicim a ajunge în patria cereasc. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent