07 ianuarie 2016

7 ianuarie: Sfântul Raimund de Peñafort, Sfântul Lucian

Sfântul Raimund de Peñafort, preot


Raimund, vlstar al unei nobile familii catalane, s-a nscut la Peñafort, în anul 1175. Refuzând o viaţă monden, de foarte tânr s-a dedicat studiilor filosofice i juridice. La vârsta de 20 de ani era profesor la Universitatea din Barcelona, iar la 30 de ani era profesor de jurisprudenţă la Bologna. În contextul acestei funcii primea din partea municipalităţii un salariu excepional care însimediat se epuiza pentru împlinirea diferitelor fapte de caritate.

Întors la Barcelona, la chemarea Episcopului su, în 1220 a fost numit canonic. Prietenul su Petru Nolasc l-a rugat sredacteze textul regulamentului de viaţă pentru noul ordin clugresc al Mercedarilor, care era în curs de organizare. În acelai timp au venit în Barcelona i au întemeiat o mnstire clugrii dominicani pe care el îi cunotea de la Bologna. Raimund a renunat la alte planuri i a îmbrcat haina în culorile alb-negru a dominicanilor.

Dup16 ani, în 1238, i s-a încredinat conducerea suprema ordinului, devenind al treilea magistru general (nume dat conductorului suprem al dominicanilor), sarcinpe care nu a putut so refuze. Timp de doi ani, a vizitat, mergând pe jos, toate mnstirile ordinului, apoi a adunat Capitulul General la Bologna, i aici a insistat i a reuit s-i fie acceptatdemisia. Astfel, la etatea de 70 de ani a putut sse reîntoarcîn activitatea de învăţământ i de pstorire spiritual.

Primind însrcinarea de a fi duhovnicul regelui Iacob al Aragoniei, nu a ezitat sdezaprobe conduita regelui în timpul unei expediii în insula Mallorca. Se istorisete catunci când regele a interzis tuturor corbiilor sse îndrepte spre continent, Raimund, voind s-i manifeste dezaprobarea faţă de regele su, i-a întins mantia pe apa oceanului i urcând pe aceastneobinuitbarca ajuns pânla Barcelona.

Una dintre operele sale apostolice vrednicde a fi amintiteste activitatea depuspentru a face cunoscutcredina cretinîn rândurile evreilor i mahomedanilor stabilii în Spania. Din relatrile tradiionale, i se recunoate meritul de a fi chemat de ctre sfântul Toma de Aquino care l- a rugat sredacteze o Summa contra Gentiles, sinteza tuturor controverselor dintre cretini i necretini, pentru ca predicatorii saibla îndemânun manual fundamental solid în confruntrile de idei cu necretinii. El însui a scris importante lucrri de teologie morală şi drept, între care este foarte renumitSumma casuum, o expunere ampla rezolvrii diferitelor cazuri de contiinţă, menitsajute pe preoi la administrarea corectă şi eficienta tainei împcrii cu Dumnezeu.


A sfârit viaa sa pmânteascîn jurul vârstei de 100 ani, la 6 ianuarie 1275 i a fost declarat sfânt în anul 1601.

Rugciune
Te rugm cu umilință, Doamne, ca prin mijlocirea sfântului tu preot, Raimund, sînmuleti în noi darurile tale, sfim statornici în credință și sascultm mereu Cuvântul tu. Amin.



Sfântul Lucian, preot martir



Era originar din Samosata (Siria). Prinii i-au dat o educaie aleasînsa rmas orfan la vârsta de 12 ani. A renunat la bunurile sale pentru a se consacra în totalitate cunoaterii Sfintelor Scripturi i aprrii adevratei credine.

A fost hirotonit preot la Antiohia. În jurul su s-a format o coalla care muli tineri veneau sprimeascînvățătur. Zelul su i-a revoltat pe adversarii credinei în Isus Cristos. A fost arestat din porunca împratului Maximin i a rmas nouani în închisoare. De acolo a reuit sscrie scrisori ctre credincioii din Antiohia pentru a-i consola i pentru a-i întri.

Pentru crefuza cu obstinență saducsacrificii zeilor romani i pentru faptul cnu înceta sfacdiscursuri apologetice în faa judectorilor si, a fost executat la 7 ianuarie 312.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i îndurtor, noi implorm cu umilință puterea i buntatea ta. Sfântul Lucian, un zelos preot al tu s-a druit cu totul ie, vestindu-te cu mult zel pâncând s-a învrednicit de coroana martiriului. Prin mijlocirea lui, druiete-ne nou, ucenicilor ti si fim slujitori fideli, pânla sfârit. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent