28 ianuarie 2016

28 ianuarie: Sfântul Toma de Aquino, preot şi învăţător al Bisericii


Toma, fiul contelui Landolfo d`Aquino, s-a nscut în castelul Roccasecca, în jurul anului 1225. La vârsta de 18 ani a intrat în Ordinul Predicatorilor al sfântului Dominic în ciuda faptului cfamilia nu era de acord.

A studiat la mnstirea de la muntele Cassino, apoi la Universitatea din Napoli. i-a completat formaia culturalla Paris, unde a fost discipolul lui Albert cel Mare, i la Köln. În 1256 a început spredea filosofie i teologie la Universitatea din Paris.

Sfântul Toma era mai presus de toate un intelectual. Frîncetare cufundat în studiu, adesea pierdea noiunea timpului i a spaiului. Odat, pe când traversa marea într-o corabie, nu i-a dat seama nici de furtuna teribilce se iscase, nici de legnarea primejdioasa corabiei, atât era de cufundat în lectur. Lecturile pe care le fcea nu au rmas sterile, nici nu au format un scop în sine. Deviza lui: contemplata alis tradere (sîmprtăşeti altora rodul reflexiilor tale), s-a concretizat într-un numr mare de cri, realizate aproape în mod miraculos, dacă ţinem seama ca murit destul de tânr, la vârsta de 48 de ani. Dintre numeroasele sale scrieri prin care a încercat sfundamenteze tiinific, filosofic i teologic, doctrina cretin, cea mai importanteste Summa theologica, o enciclopedie teologic, scrisîntr-un stil simplu i precis, caracterizatde o extraordinarputere de sintez.

Când în anul 1323 papa Ioan al XXII-lea l-a înscris în catalogul sfinilor, s-au gsit unii care sobiecteze cToma nu a fcut minuni nici în viaţă, nici dupmoarte. Papa le-a rspuns cu o frazrmascelebr: câte propoziii teologice a scris, tot atâtea minuni a svârit.

A murit în dimineaa zilei de 7 martie 1274, în mnstirea cisterciandin Fossanova, în drum spre Conciliul Ecumenic din Lyon, convocat de Papa Grigore al X-lea.

Începând din secolul al XV-lea, a fost numit Doctor Angelicus (Doctor îngeresc). Rolul fundamental pe care îl acordinteligenei nu se transformîntr-un intelectualism abstract, scop în sine însui. Gândirea este condiionatde iubire i iubirea condiioneazgândirea. Dante, unul dintre primii tomiti, traduce astfel în poezie conceptul tomist de inteligenţă - beatitudine: Luminintelectualplinde iubire - iubire de adevr plinde bucurie... Gândirea sfântului Toma a fost timp de secole baza formrii filosofice i teologice a seminaritilor, i în timpurile noastre a cunoscut o puternicînflorire prin opera Papei Leon al XIII-lea i a filosofului francez Jacques Maritain. Pe lângmarea Summa theologiae, lucrrile mai mici teologice, pastorale i spirituale rmân mereu actuale i sunt în continuare retiprite.

Rugciune
Dumnezeule, care ne-ai dat în sfântul Toma de Aquino un model de râvnpentru sfinenie i de cutare a adevrului, d-ne, te rugm, luminpentru a-i înelege învățăturile i putere pentru a-i urma exemplul. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent