29 ianuarie 2016

29 ianuarie: Sfântul Valeriu, episcop

În aceastzi sunt amintii doi sfini omonimi, primul episcop de Trier, care a trit la sfâritul secolului al III-lea i începutul secolului al IV-lea, i episcopul de Ravenna, care a murit la 15 martie 810, amintit astzi de o Cronicdin anul 1286, probabil printr-o confuzie de nume cu episcopul de Trier. Pentru amândoi nu existelemente din care sse poatface un tablou indubitabil din punct de vedere hagiografic. Mai mult, în ceea ce-l privete pe episcopul de Ravena, o scrisoare a papei Leon al III-lea ctre Carol cel Mare nu ar depune mrturie în favoarea sfineniei sale, chiar daccriticile au probabil o justificare doar politic: ea povestete cdoi coni palatini, oaspei ai curiei din Ravenna în ziua de Florii (8 aprilie 808), în timpul prânzului au ascultat cuvinte care pentru noi sunt o ruine sle relatm în scrisoare.

Din alte izvoare istorice rezultînscarhiepiscopul Valeriu, care a condus dieceza de Ravena între anii 788 i 810, a fost un pstor plin de zel, nu numai prin împodobirea splendidelor biserici din Romagna, ci i prin pstrarea dreptei credine, ameninatmereu de ctre erezia arian. În secolul al XIII-lea arhiepiscopul Simeon i-a mutat rmăşiele pmânteti în catedral(la 9 mai 1222), acordând o indulgenţă specialbazilicii Sant'Apollinare in Classe, pentru evlavia faţă de fericitul Valeriu.

Informaiile despre episcopul de Trier par mai incerte. O cronologie bine gânditîl plaseazla sfâritul secolului al III-lea, dar o legend, cu vdita intenie de a atribui bisericilor din Galia i din Germania o dovadde apostolicitate, face din sfântul Valeriu un discipol al apostolului Petru, care l-ar fi trimis la Trier, în compania lui Eucarius i a lui Maternus. Înfrumuseţări posterioare ale acestei legende se gsesc în Gesta episcoporum Tungrensium, compuse pe la anul o mie, în care sunt repetate motivele tradiionale ale sfineniei marilor misionari ai epocii apostolice: convertiri ale mulimilor de pgâni i minuni rsuntoare, adesea ingenue, dar sugestive, cum este învierea tovarăşului de misiune Maternus, fcutde Valeriu cu bastonul trimis lui în mod special de ctre sfântul Petru.

Alt tovarăş de misiune, care a murit înaintea lui, Eucarius, l-ar fi întiinat în vis despre iminena morii sale, care a avut loc la 29 ianuarie 88, datcare trebuie totui fixatmai târziu, la începutul secolului al IV-lea, dupcum se deduce din catalogul episcopal al oraului Trier i din vechile inscripii gravate pe piatr. Rmăşiele sale se pstreazîn biserica Sfântul Matia, din Trier, într-un sarcofag de stil romanic târziu.

Rugciune
Dumnezeule, lumina credincioilor i pstorul sufletelor, care l-ai aezat în Bisericpe sfântul episcop Valeriu, spre a pstori prin cuvânt oile tale i a le cluzi cu exemplul su, d-ne harul, ca, prin mijlocirea lui, spstrm credina pe care ne-a împrtăşit-o i surmm calea pe care ne-a artat-o. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent