22 ianuarie 2016

22 ianuarie: Sfântul Vincenţiu

Sfântul diacon Vinceniu este martirul cel mai cunoscut din peninsula iberic. Acta, relatarea martiriului su, apocrife ca i multe Passio ale altor martiri, se inspirdin documente i tradiii crora nu li se poate tgdui o parte de adevr. Reduse la esenial, faptele istorice sunt acestea: Vinceniu, de loc din Huesca, în timpul persecuiei lui Diocleian, este adus în lanuri de la Saragosa la Valencia, pentru ca împreuncu episcopul su sfie judecat de ctre guvernatorul Dacian. Aici, la Valencia, a sfârit prin moarte de martir.

La aceste puine însemnri istorice se adaugamnuntele pitoreti relatate în Acta. Episcopul de Saragosa, neîndemânatic în oratorie i bâlbâit, s-a bucurat mult sîl întâlneascpe tânrul Vinceniu, bine pregtit din punct de vedere intelectual i înzestrat cu darul vorbirii. L-a hirotonit diacon i i-a dat misiunea s-l ajute în predicarea Evangheliei.

Între timp, în Imperiul Roman, împratul Diocleian declanase prigoana împotriva cretinismului. Dacian, guvernatorul Valenciei, nu a întârziat sarunce în lanuri personalităţile mai de vazale Bisericii spaniole.

Diaconul Vinceniu, cu lanurile la picioare, a fost adus pe jos de la Saragosa la Valencia, împreuncu episcopul su. Nici chiar în aceastsituaie nu a încetat si îndeplineascmisiunea de vestitor al Evangheliei. În numele episcopului su ia cuvântul i rspunde acuzaiilor aduse de guvernator, apoi îi expune mesajul evanghelic, eliminând deformrile susinute de cei ce urau credina cretin. Dacian nu s-a lsat convins, dar a îneles cadversarul care trebuia învins era de fapt Vinceniu. Pentru a-i frânge rezistena, a dat poruncsfie torturat.

Diaconul din Saragosa, cu oasele frânte i plin de rni, a fost aruncat într-o celulîntunecoaspresratpe jos cu cioburi tioase, pentru a-i prelungi chinul. ÎnsVinceniu, cu glasul su încrsuntor, a început sintoneze un imn de mulumire ctre Dumnezeu. Guvernatorul, pentru a-l lipsi de meritul de a fi murit astfel, poruncete sfie aezat cu atenie într-un pat moale. Însînainte de aceasta, diaconul îi dsufletul.

Trupul neînsufleit i-a fost aruncat pe câmp, ca sfie mâncat de animalele slbatice. Dar îndata aprut un corb puternic care l-a aprat de psrile rpitoare i carnivore ce se adunaserîn jurul su. Atunci Dacian a dat ordin ca trupul diaconului sfie pus într-un sac împreuncu o piatrgrea i aruncat în ap. Trupul nu s-a scufundat. Apele l-au purtat mai departe i apoi l-au aruncat la mal, de unde a fost luat cu cinste de ctre cretini, care l-au înmormântat i au ridicat o bisericdeasupra mormântului.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i venic, revarscu buntate Duhul tu asupra noastr, pentru ca inimile sne fie întrite de iubirea care l-a însufleit pe sfântul martir Vinceniu, fcându-l de neînvins în mijlocul chinurilor. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent