08 ianuarie 2016

8 ianuarie: Sfântul Claudiu Apolinariu, episcop


Claudiu Apolinariu, episcop de Hierapolis, în Frigia, a strlucit în Bisericîn secolul al II- lea. Dei nu s-a pstrat nimic din scrierile sale, elogiile aduse de ctre autorii din vechime ne determinsnu ne îndoim de faptul cavea toate virtuile care trebuie scaracterizeze episcopii sfini.

Ereticii au întâlnit în persoana sa un adversar redutabil. Pentru aprarea adevrului a compus tratate savante i a refuzat frdrept de apel exprimrile eretice, distrugând orice subterfugiu, artând în ce fel de eroare triau. Sfântul pstor, întristat de ravagiile pe care persecuiile le fceau în rândul turmei sale, nu se mulumi ssuspine înaintea lui Dumnezeu: îndrzni sia aprarea cretinilor în mod deschis în contextul în care pgânismul decisese sdistrugcretinismul.

Fcând apologia religiei sale, se adreschiar împratului Marcus Aurelius. În scrierea sa adresatacestuia, a reuit sînfrunte toate afirmaiile idolatriei care aduceau acuzaii false împotriva discipolilor lui Isus Cristos. În final, el implora clemena împratului în favoarea cretinilor. Se pare cîmpratul Marcus Aurelius primi în mod favorabil aceastlucrare, atât elocventcât i solidă și astfel opri pentru moment furia celor ce se împotriveau religiei cretine.

Meritul acestui curajos episcop este acela cîn acelai timp în care susinea credina turmei sale s-a luptat cu mult curaj împotriva dumanilor cretinismului.

Rugciune
Dumnezeule, care ai binevoit s-i druieti Bisericii tale un chip al Bunului Pstor în persoana sfântului Claudiu Apolinariu, prin mijlocirea lui, învrednicete-ne cu buntate sajungem la pășunile tale venice. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent