18 ianuarie 2016

18 ianuarie: Sfânta Prisca, fecioară și martiră

Cultul sfintei Prisca este foarte vechi. În ciuda numeroaselor documente antice, este dificil de stabilit adevrata identitate a acestei martire romane.

Comemorarea acestei zile vrea sonoreze memoria fondatoarei bisericii de pe Aventin, la care se referepigraful funerar din secolul al V-lea, pstrat în chiostrul bazilicii Sfântul Paul în afara zidurilor. Antica bisericeste foarte îndrgitde persoanele care vor sdescopere locurile intacte ale vechii Rome, la umbra discretă și odihnitoare a navelor sale, ce sunt construite deasupra unei mari case romane din secolul al II-lea, aa cum dovedesc recentele spturi arheologice.

ÎnsActa sfântei Priscila, care situeazmartiriul ei în timpul domniei lui Claudiu al II-lea (268-270) i mormântul de pe via Ostia, dupcare trupul su ar fi fost mutat pe Aventin, nu lasloc de credibilitate legendei care spune csfânta Priscila a trit în vremea în care sfântul Petru i-a trit activitatea misionarla Roma. Conform acestei legende, sfânta ar fi fost botezatla vârsta de 13 ani de însui Principele Apostolilor i i-ar fi încununat iubirea pentru Cristos cu cununa martiriului, stabilind în acelai timp primatul pe care îl semnifică și numele, prima: ea ar fi fost prima femeie în Occident care a dat mrturie de credință în Domnul.

Protomartira romanar fi fost decapitatîn timpul persecuiei lui Claudiu, spre sfâritul primului secol. Trupul tinerei a fost înmormântat, conform acestei tradiii în catacombele Priscilei, cele mai antice din Roma. În secolul al VIII-lea martira romana început sfie identificatcu Priscila, soia lui Aquila, despre care vorbete sfântul Paul: Salutai-i pe Priscila i pe Aquila, colaboratorii mei în Cristos Isus: acetia i-au pus în primejdie viaa pentru mine i le sunt recunosctor nu numai eu, ci i toate Bisericile dintre naiunile pgâne (Rom 16,3).

Rugciune
Dumnezeule, tu ne dai astzi bucuria de a o srbtori pe sfânta Prisca i ne luminezi cu exemplul curăţiei i al triei sale. Druiete-ne cu buntate harul de a fi ajutai, prin meritele ei, sînaintm pe drumul credinei. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent