13 ianuarie 2016

13 ianuarie: Sfântul Ilarie de Poitiers, episcop şi Învăţător al Bisericii



S-a nscut la Poitiers în jurul anului 315. Provenea dintr-o familie pgân. A studiat la coala Bordeaux i la cea de la Poitiers unde a avut profesori retori renumii, Rufus i Anastasius. 

Nemulumit de multitudinea divinităților pgâne, a primit botezul la vârsta de 30 de ani dupce în cutrile sale a descoperit cartea Sfintelor Scripturi de unde a învățat cultul adevratului i unicului Dumnezeu. În 349 sau 350, a devinit episcop de Poitiers.

Numit Atanaziu al Occidentului, fiind contemporan cu acesta, Ilarie a avut de luptat împotriva aceluiai adversar, erezia arian, i au participat la polemicile teologice prin discursurile i mai ales prin scrierile lor. Asemenea lui Atanaziu a fost exilat deoarece nu a acceptat deciziile conciliului arian de la Beziers din 356. Astfel, împratul Constaniu l-a exilat în Frigia, inut din prile Rsritului.

Contactul cu Rsritul a fost providenial pentru episcopul din Poitiers. În cei cinci ani pe care i-a petrecut aici a învăţat limba greac, a descoperit scrierile marelui învăţat cretin Origene i a cunoscut vasta operteologica sfinilor Prini orientali, documentându-se astfel pentru opera De Trinitate (Despre Sfânta Treime), lucrare care i-a adus mai târziu titlul de Învățător al Bisericii (1851). Aceastcarte, intitulatmai întâi, i mai fericit, De Fide adversus Arianos, era de fapt cel mai important i mai profund tratat aprut pânatunci despre adevrul credinei cretine.

În exil fiind, nu a rmas inactiv. Prin lucrarea de proporii mai mici Contra Maxentium, s-a împotrivit energic chiar împotriva împratului Constaniu, combtând ceea ce mai târziu s-a numit cezaro-papismul, pretenia împratului de a se amesteca în disputele teologice i în treburile interne ale disciplinei bisericeti. Reîntors la Poitiers, curajosul episcop i-a reluat munca pastoral, ajutat cu mult succes de tânrul Martin, viitorul episcop de Tours.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i îndurtor, dpoporului tu harul de a cunoate i de a profesa adevrata credință a divinității lui Cristos, Fiul tu, credință de care sfântul episcop Ilarie s-a învrednicit sfie vrednic mrturisitor i maestru. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent