03 ianuarie 2016

3 ianuarie: Sfânta Genoveva


Genoveva era o tânrpstoriță nscutla Nanterre între 420 i 423. Însa avut parte de o viață incredibil. i-a consacrat foarte devreme lui Dumnezeu. Într-o zi episcopul Gherman înainte de a se îmbarca spre Marea Britanie o gsi pe Genoveva în rugciune în biserica din Nanterre. Gherman o binecuvântă și profei prinilor si: Binecuvântai suntei voi!... Ea va fi mare înaintea lui Dumnezeu!...

Dând dovadde o capacitate de aciune debordantă și o forță de convingere impresionant, ea a salvat de mai multe ori Parisul: în faa pericolului constituit de hunii lui Atila, salvpopulaia de la foame i redând curajul locuitorilor cetății obinu de la regele francilor Hilderic eliberarea prizonierilor pe care îi condamnase la moarte.

Dupce a murit, în jurul anului 500, pe mormântul ei a fost ridicato modestbisericuţă de lemn, care a format primul germen al unei abaii celebre, transformatapoi în bazilicde ctre Ludovic al XV-lea. Sfânta Genoveva era invocatîn chip deosebit în timpuri de mari calamităţi. În timpul Revoluiei Franceze, o parte din relicve au fost distruse, iar bazilica a fost transformatîn mausoleu pentru personalitățile Franei, dându-i-se numele de Pantheon.


Rugciune
Înmulete, Doamne, îndurarea ta asupra noastr, care o comemorm astzi pe sfânta Genoveva. Tu ai fost ascultat cu fidelitate de ctre ea care a lucrat pentru binele poporului tu. D- ne harul si fim i noi fideli i întotdeauna împlinitori ai poruncilor tale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent