01 februarie 2016

1 februarie: Sfânta Veridiana, fecioară


Sfânta Veridiana este una din persoanele care au trit în mod eroic consacrarea lor lui Dumnezeu. Sunt cunoscui muli sfini care nu s-au mulumit în drumul lor spre sfinenie cu fapte ordinare.

Nscutîn anul 1182 în Castelfiorentino fcea parte din familia Attavani, o familie important, dar care în acel timp se afla în declin. A fost contemporancu sfântul Francisc de Assisi care în 1221, vizitând-o, a primit-o în al treilea Ordin fondat de el.

O rudmai înstriti-a cerut sîi administreze bunurile. Impunându-i o viață de rugciune i abstinență, Veridiana a considerat cacest fapt îi oferposibilitatea de a ajuta pe cei sraci.

Uneori, Providena divina intervenit în chip miraculos în viaa ei. Se istorisete cunchiul su adunase o mare cantitate de cereale, care au devenit foarte scumpe din cauza secetei, dar pe care a reuit sle vândunui negustor. Când cumprtorul a venit si ia marfa, au constatat cmagazia era goal, deoarece între timp Veridiana dduse totul la sraci. În faa mâniei dezlnuite a unchiului, ea l-a rugat satepte 24 de ore. Dupo zi, Dumnezeu a rspltit dragostea i încrederea tinerei administratoare, cci într-adevr în hambar se afla din nou recolta druitcu atâta generozitate.

Dupce a renunat la serviciul de administrator al bunurilor unchiului a mers în pelerinaj la Compostela (Spania), sanctuar dedicat sfântului postol Iacob. La întoarcere, simind o chemare deosebitpentru rugciune i penitenţă, s-a decis sprseascCastelfiorentino însconcetăţenii si, dorind so reinîn mijlocul lor, i-au zidit pe malul apei Elza, lângbisericua închinatsfântului Anton, o chilioarîn care Veridiana a rmas închis, timp de 34 de ani. Printr-o ferestruicasista la Sfânta Liturghie, vorbea cu vizitatorii i primea puina hrancu care îi susinea viaa.

Pe aceastmicdeschiztur, potrivit unei tradiii preluate i de pictori în tablourile lor, în ultimii ani ai vieii s-au strecurat doi erpi care i-au fcut multe neplceri, despre care sfânta nu s-a plâns nimnui, acceptându-le ca un prilej de a face noi sacrificii.

Se istorisete cmoartea sa sfânt, survenitla 1 februarie 1242, a fost anunatde dangtul neateptat i simultan al tuturor clopotelor din Castelfiorentino, care au sunat fra fi trase de cineva.
Cultul sfintei Veridiana a fost aprobat de Papa Clement al VII-lea i este foarte popular în regiunea Toscana, Italia.

Rugciune
Ascult-ne, Dumnezeule, mântuirea noastr, pentru ca, celebrând cu bucurie srbtoarea sfintei Veridiana, care i s-a consacrat viaa cu toatîncrederea în tine, sînvățăm a te sluji cu bucurie. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent