02 februarie 2016

3 februarie: Sfântul Blaziu, episcop martir

Blaziu era un prenume foarte rspândit la romani. El era purtat adesea de persoane care aveau un defect de vorbire. Însmulte persoane care l-au purtat au dovedit o vorbire limpede prin cuvânt, dar mai ales prin faptele lor. O astfel de persoaneste i sfântul Blaziu care vorbete clar i astzi celor care cautvindecare i ajutor la Domnul.

A trit la Sebaste, în Armenia, unde s-a i nscut. Foarte respectat pentru druirea sa față de bolnavi i pentru credina lui puternic, a fost proclamat episcop al oraului su.


În anul 316 guvernatorul roman trimis de ctre împratul Licinius la Sebaste, începu sîi caute pe cretini. Blaziu a prsit oraul i s-a refugiat într-o peter, în regiunea Capadocia. Acolo a rmas câiva ani însoit fiind de animalele slbatice de care se îngrijea i cu care tria în armonie. Trimiii lui Licinius însl-au gsit i l-au adus în faa guvernatorului care dorea sîl foreze pe episcop si renege credina.

Se povestete în a sa Passio cîn timp ce era condus la locul de execuie, o femeie i-a fcut loc prin mulimea de curioi i a depus la picioarele sfântului episcop pe fiul ei aproape mort din pricina unui os de pete înfipt în gât. Sfântul Blaziu a pus mâinile pe capul copilului i s-a recules în rugciune. O clipdupaceasta, copilul era salvat. Acest episod i-a atras faima de taumaturg, îndeosebi în cazul bolilor de gât, faimce a strbtut secolele, pânîn zilele noastre.

Dupce a avut parte de cazne brutale, a sfârit decapitat.

Rugciune
Ascult, Doamne, rugciunile poporului tu, care te implorprin mijlocirea sfântului martir Blaziu: d-ne harul strim în pace în aceastlume i ajut-ne sdobândim viaa venic. Amin. 



Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent