13 februarie 2016

14 februarie: Sfinţii Ciril şi Metodiu, episcopi


Papa Ioan Paul al II-lea la 30 decembrie 1980 i-a declarat pe Ciril (827-869) i Metodiu (825-885), alturi de sfântul Benedict, patroni ai Europei. Aceasta se datorazfaptului ccei doi au avut un rol deosebit în evanghelizarea popoarelor slave, aadar în partea orientala vechiului continent.

Ciril i Metodiu sunt frai i înainte de a deveni clugri se numeau Constantin i respectiv Mihail. Originari din Tesalonic, cetate greceasccare în acel timp fcea parte din Imperiul Bizantin, cei doi frai s-au colit la Constantinopol. Dupce i-a încheiat formarea intelectual, Metodiu a intrat în rândul clugrilor. Ciril primi de la împrteasa Teodora misiunea de a încretina câteva popoare din vecintatea Greciei. De acolo, alturi de fratele su, a fost chemat sevanghelizeze Moravia, acolo unde datoritzelului lor au rezultat minunate convertiri. Ei au i meritul de a fi tradus Biblia în limba slav, o limbcare le datoreazo importantreglementare teoretic.

Renumele lor l-a determinat pe papa Nicolae I sîi cheme la Roma. Ei au mers purtând relicvele papei Clement I pe care Ciril le descoperise. Reîntori la apostolatul lor, au fost acuzai cfolosesc limba slavîn celebrrile liturgice. Însei se aprarîn mod victorios în faa papei Adrian al II-lea.

Ciril a murit la Roma, fiind înmormântat lângmormântul sfântului Clement. Fratele su s-a întors printre slavi i a evanghelizat pe mai departe Panonia, Bulgaria i Dalmaia. Fiind din nou acuzat la Roma, el s-a justificat într-un mod atât de strlucit încât s-a întors la apostolatul su hirotonit episcop. Dupce a predicat Evanghelia în Boemia i în Polonia, a murit în Moravia, încrcat de merite i glorie.

Marele lor merit este acela de a se fi adaptat popoarelor crora le predicau Evanghelia. De asemenea, un alt mare merit al lor este acela de a fi creat un nou alfabet, numit chirilic, dupnumele sfântului Ciril, i de a fi oferit lumii slave traducerea Bibliei, a Liturghiei i a rânduielilor bisericeti. În timpul cât au trit pe pmânt îns, nu au avut o viaţă uoar: au trebuit slupte din greu cu împotrivirile care se coalizeazîntotdeauna în jurul marilor inovatori.

Numele de clugrie pe care le-au luat fraii Constantin i Mihail, exprimde fapt caracteristici ale vieii lor. Ciril vine de la grecesul Kyrios (Domnul), sau însuire aparinând lui Dumnezeu. Ca nume de persoan, Ciril înseamnom druit, aparinând lui Dumnezeu. Metodiu, nume luat de Mihail în clugrie, exprimrolul de tovarăş de drum al fratelui su preot Constantin. Se compune din meta, (cu, lâng, alturi) i hodos (drum, cale), însemnând cel care întovrăşete pe altul pe cale spre a ajunge la o int.

Rugciune
Dumnezeule, care le-ai druit popoarelor slave lumina Evangheliei prin sfinii frai Ciril i Metodiu, te rugm, deschide inimile noastre spre înelegerea cuvintelor învăţăturii tale i fdin noi toi poporul tu sfânt, unit în trirea i mrturisirea adevratei credine. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent