06 februarie 2016

7 februarie Fericita Eugenia Smet, fecioară

S-a nscut în anul 1828, în oraul Lille (Frana). Încdin copilrie simea o deosebitafeciune i compasiune pentru sufletele celor rposai. Dorind sle vinîn ajutor, a reuit sstrângun mnunchi de suflete alese care îi propuneau sofere rugciunile lor, jertfele i actele de caritate, cerând în schimb de la Dumnezeu harul deplinei iertri pentru sufletele din Purgator.

Încurajatchiar de sfântul Ioan Vianney, Eugenia reuete sînchege o comunitate mică şi în Paris. Eugenia Smet i tinerele ei colege, ajutate de sfaturile înelepte ale unor oameni ai lui Dumnezeu, îi stabilesc un program precis de viaţă şi se constituie într-o asociaie pioasnumitAuxiliatrices du Purgatoir (Ajutoarele sufletelor din Purgator). Eugenia se va numi de acum încolo Maria a Providenei Divine. Însufleite de o nemrginitîncredere în Providenţă, iau asupra lor îngrijirea gratuita bolnavilor sraci din mahalale, mulumindu-se cu ceea ce câtigau din unele activităţi modeste, i druind rugciunii o mare parte de timp. În curând au devenit cunoscute i stimate de toate pturile sociale. Eugenia a fost chematsorganizeze astfel de grupuri i în alte orae. Nu peste mult, deschide o casasemntoare la Nantes, apoi la Bruxelles. În 1867 trimite un grup de surori în China. Când, în 1871, Eugenia se stinge, la vârsta de 43 de ani, în urma unui cancer necruţător, spiritul i asociaia fondatde ea erau în plindezvoltare.

Într-o lume desfiguratde ur, nedreptate, mizerie, îndoial, decdere moral, surorile ajuttoare treceau ca un ecou lin i mângâietor al chemrii la iubire i pace, deoarece erau respectate i preuite de toatlumea. Amintirea Eugeniei Smet, în loc sfie destrmatde trecerea anilor, devine tot mai luminoasă şi mai vie. Maria a Providenei ajunge sfetnică şi susintoare pentru multe suflete dezorientate pe drumurile vieii i Dumnezeu confirm, prin unele semne trecerea de care se bucurea înaintea Lui. Papa Pius al XII-lea, în anul 1957, o declarfericit, propunând-o celor binevoitori drept model i sprijin în drumul spre cer.

Rugciune (fericita Eugenia Smet)
Preadulce Isuse, te rog sîmi asculi rugciunea datoritmeritelor preasfintei tale viei, rugciune pe care o înalpentru toi cei care au plecat din aceastlume, mai ales pentru cei care nu mai sunt amintii de nimeni în rugciune. Te rog, saduci mângâiere i îndestulare celor care nu au împlinit tot binele atunci când au putut sîl împlineascdin cauza imperfeciunii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent