22 februarie 2016

23 februarie Sfântul Policarp, episcop martir


Sfântul Policarp, Episcop de Smirna (astzi Izmir, Turcia), l-a cunoscut de aproape pe sfântul apostol Ioan i pe alii care L-au vzut pe Domnul i a fost instruit de martori oculari ai vieii Cuvântului. Pentru acest motiv el ni se prezintca martor al vieii apostolice i ca omul tradiiei vii, Semper consonans cum Scripturis. Pasajele citate sunt luate dintr-o scrisoare a lui ctre cretinii din Filipi, în Macedonia, care îl rugasersle trimitunele sfaturi bune i eventuale scrisori ale sfântului episcop de Antiohia, Ignaiu, cu care fusese prieten.


Policarp era mai presus de toate un om de conducere. Nu era înzestrat cu calităţile de scriitor i gânditor ale sfântului Ignaiu, i nici nu dorea, asemenea acestuia, sfie, mcinat de fiarele circului pentru a ajunge la Dumnezeu. Dimpotriv, Policarp a stat i ascuns, determinat de umila neîncredere în sine însui. Descoperit într-un hambar i readus în ora, în momentul încercrii a tiut totui sarate curajul senin al credinei sale.


Cunoatem sfâritul mictor al vieii sale datoritunui document care poartdata anului urmtor morii sfântului Policarp, al Bisericii lui Dumnezeu cea peregrinîn Smirna ctre Biserica lui Dumnezeu cea peregrinîn Filomelio i ctre toate comunitățile de pretutindeni ale Bisericii sfinte i catolice. Este o istorisire foarte importantsub aspect istoric, hagiografic i liturgic.


Când proconsulul Statius Quadratus l-a îndeamnat sse lepede de Isus, btrânul Policarp, cltinându-i capul, a rspuns:

- De 86 de ani îl slujesc i nu mi-a fcut nici un ru, cum aputea s-l insult pe Regele meu care m-a rscumprat?

- Am putere sporuncesc sfii ars de viu, adugproconsulul.

- Focul cu care tu mamenini, rspunse Policarp, arde i frige un moment, dar apoi trece: eu mtem de focul nestins al osândei venice.


În timp ce în mijlocul amfiteatrului din Smirna era ars de viu nu ca o carne care se prjete, ci ca o pâine care se coace, martirul a înlat ctre Domnul o splendidrugciune, scurtdar intens: Sfii binecuvântat de-a pururi, Doamne, numele tu vrednic de închinare sfie glorificat de-a lungul tuturor veacurilor de ctre Isus Cristos preotul venic i atotputernic, i ie, împreuncu El i cu Duhul Sfânt, să ţi se aducmrire în toi vecii vecilor.

Pe neateptate, trupul ruinat de ani i suferinţă cade în cenuşă. Cu toate acestea, noteazautorul scrisorii, care recomandsfie cititîn toate bisericile, noi am adunat câteva oase, pe care le pstrm ca pe o comoarde aur i pietre preioase.

Rugciune
Dumnezeule a toatfptura, care l-ai învrednicit pe sfântul episcop Policarp sse numere în rândul martirilor ti, d-ne, te rugm, prin mijlocirea lui, harul, ca, împrtăşindu-ne ca i el, din potirul lui Cristos, sînviem prin Duhul Sfânt, pentru viaa venic. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent