05 februarie 2016

5 februarie: Sfânta Agata, fecioară şi martiră

Agata s-a nscut în Catania, în Sicilia, într-o familie de patricieni cretini. Consulul Quintian a dorit-o de soie. ÎnsAgata i s-a druit altui so, Cristos. Consulul, hotrât s-i ducplanul la îndeplinire, nu i-a pierdut curajul: a alergat chiar la serviciile unei renumite femei uuratice, cu numele semnificativ de Afrodisia. Aceasta, luând cu ea toate buturile fermecate pe care mentalitatea popularle considera sigure în aranjarea cununiilor, a încercat totul pentru a o face pe Agata sse îndrgosteascde cel care-i cerea mâna. Dar curând Afrodisia a trebuit sse declare învinsde credina i puritatea Agatei.


Quintian nu s-a resemnat în urma acestei noi înfrângeri. De la iubire a trecut la ură şi a încercat so înspimânte pe tânra fatcu ameninţări, care însnu i-au schimbat gândurile. Datpe mâna clilor, Agata a fost supusunor groaznice torturi, istorisite cu deosebit realism de tradiiile populare. 


Quintian, în furia lui, a dat ordin sfie torturai i sânii fragedei copile, care a rspuns cu celebra afirmaie: Tiran nemilos, nu te ruinezi storturezi la o femeie acel sân de la care ai supt viaa, atunci când erai copil?


În cele din urm, deoarece nu a rspuns dorinelor pretendentului, a fost aruncatpe crbuni aprini. Se spune cîn acel moment a început un cutremur. Quintian, înspimântat, a dat ordin ca Agata sfie aruncatîn închisoare, unde i-a sfârit viaa în jurul anului 250.


Rugciune
Te rugm, Doamne, ca mijlocirea sfintei Agata, fecioarmartir, sne dobândeasciertarea ta, cci ea i-a fost mereu bineplcut, prin virtutea curăției i prin curajul martiriului. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent