29 februarie 2016

1 martie: Sfântul Albin, episcop


Albin, al cincilea succesor al sfântului Eusebiu, întemeietorul episcopiei de Vercelli, a fost sfinit episcop în anul 452, într-o perioadde mari frmântri sociale. În acest an, generalul Actius a început lupta împotriva goilor i hunilor care invadaserItalia de la începutul veacului al V-lea.

Noul episcop a reconstruit biserica mitropolitan, pe ruinele micii bazilici înlate de sfântul Eusebiu deasupra mormântului martirului Teofrast. Pentru a da o solemnitate deosebitceremoniei sfinirii, Albin atepta streacpe acolo vreun Episcop mai însemnat: ateptarea i-a fost rspltit, deoarece s-a anunat trecerea pe acolo a sfântului Gherman, episcop de Auxerre, care se afla în drum spre Ravena. Sfântul episcop a promis cse va opri la întoarcere i va prezida ceremonia sfinirii. Dar în timpul ederii la Ravena, Gherman a murit. La Vercelli a revenit doar sicriul cu trupul su neînsufleit. Când sicriul a fost aezat în mijlocul bisericii, deodattoate lumânrile i candelele s-au aprins de la sine. Faptul a fost considerat cu atât mai miraculos cu cât în zilele precedente se încercase de mai multe ori sse aprindtoate lumânrile, dar nu s-a reuit. Era împlinirea promisiunii fcute de sfântul Gherman de a contribui la înfrumusearea ceremoniei de sfinire a bisericii.

Sfântul Albin, episcop de Angers, este unul dintre sfinii cei mai populari ai Evului Mediu, îndeosebi în prile nordice ale Europei. S-a nscut la Vannes, în Frana, dintr-o familie nobilîn jurul anului 470. Pentru a fi primit în mnstirea din Tincillac, a renunat la titlul de nobil i la motenirea bogatce-i revenea din partea prinilor. Cu toate cdin adâncul inimii dorea srmânnecunoscut, faima calităţilor sale umane i religioase îl aducea permanent în atenia tuturor. În anul 504 a fost ales abate, i, timp de douzeci i cinci de ani a îndeplinit aceastmisiune, pâncând, în anul 529, din ascultare faţă de Sfântul Printe Papa, a primit sfie episcop de Angers. Cu mult zel, dar i cu deosebitfermitate i prudenţă.

A murit la 1 martie 550. La numai ase ani dupmoarte, renumele lui de sfinenie tot mai strlucitor i-a îndemnat pe credincioi sîi dedice o bisericîn oraul Angers, unde au fost depuse i rmăşiele sale pmânteti.

Rugciune
Dumnezeule, lumina credincioilor i pstorul sufletelor, care l-ai aezat în Bisericpe sfântul episcop Albin, spre a pstori prin cuvânt oile tale i a le cluzi cu exemplul su, d-ne harul, ca, prin mijlocirea lui, spstrm credina pe care ne-a împrtăşit-o i surmm calea pe care ne-a artat-o. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent